Признаците, че кучето ви се задъхва от стрес, а не от умора

куче стрес Снимка: iStock

Ч есто кучетата се задъхват в следствие на стрес. Да се научите да разпознавате кога домашният ви любимец диша по-тежко и накъсано, защото е стресиран, а не просто развълнуван или уморен след разходка, е като да добавите допълнително умение в кутията с инструменти за „разчитане на езика на тялото на питомеца ви“. Или с други думи - винаги ще ви бъде полезно!

Предлагаме ви заедно да разгледаме основните сигнали, които да търсите и които може да са показателни относно това дали задъхването на питомеца ви е в следствие на стрес. 

куче задъхванеСнимка: iStock

Функцията на задъхване при кучета

Задъхването при кучетата е поведение, което в крайна сметка има за цел да понижи телесната температура на животното. Тъй като четириногите, за разлика от хората, нямат потни жлези по цялото си тяло, те разчитат главно на задъхването, за да се охладят. Едва ли можете да го сбъркате – с отворена уста, провиснал дълъг език и шумно, учестено дишане - домашният ви любимец използва изпарението като основен начин за бързо охлаждане.

Dogsandcats.bg

куче задъхванеСнимка: iStock

Какво кара кучетата да се задъхват от стрес?

В случая главен „виновник“ е адреналинът. Когато той се освободи в тялото на питомеца ви, кръвообращението и дишането му често се ускоряват. Това води до учестен пулс, повишена честота на дишане и задъхване, обясняват Мартина Шолц и Клариса фон Райнхард, авторки на книгата „Стресът при кучетата“, цитирани от Американския киноложки клуб. Когато са стресирани и се задъхват, кучетата снабдяват телата си с повече кислород, което предотвратява прегряването.

куче задъхванеСнимка: iStock

Какви са признаците на задъхване от стрес при кучетата?

Освен задъхването, когато им е горещо или след разходка, кучетата се задъхват и в случаите, когато изпитват болка, дискомфорт или имат треска, когато са развълнувани, тревожни или стресирани.

Важно е собствениците да наблюдават поведението на домашните си любимци и да търсят други физически улики, които да ги насочат как се чувства животното – както във физически, така и в емоционален план. 

Някои от по-явните признаци стресово задъхване, включват:

  • Напрежение в муцуната и езика

Когато кучето се задъхва от стрес, цялата му муцуна ще изглежда напрегната. Устните на животното ще бъдат дръпнати назад и може да забележите няколко леки бръчици, образуващи се в ъгъла на устата. 

куче задъхванеСнимка: iStock

Тъй като езикът на кучето е мускул, не е изненадващо, че той също ще изглежда някак вдървен, когато то се чувства напрегнато и стресирано. Може да забележите, че е нетипично извит и сякаш по-широк в долната си част. Лесно е да направите разликата, тъй като куче, което се задъхва от горещината или след тренировка, има по-скоро хлабав и отпуснат надолу език (в следствие на гравитацията).

  • Бързо, повърхностно дишане

При стресовото задъхване кучето ви може да диша по-бързо и по-тежко от нормалното. 

  • Притеснено изражение 

Често стресът буквално се изписва по лицето на кучето, променяйки цялостното му изражение. Когато устните са дръпнати назад, обикновено се образуват бразди по кожата в зоната около очите и по челото. Възможно е четириногото да покаже бялото на очите си („китово око), а зениците да са разширени. Може да забележите по-често прозяване, облизване на устните, а ушите стоят дръпнати плътно назад.

куче стресСнимка: iStock

  • Напрегнат език на тялото

В допълнение към напрежението в областта на лицето, кучета, които са подложени на стрес, може да се клатят или движат сковано, а цялостната поза на тялото им да издава напрежение. Опашката често е свита зад задните крака, може да има и поведение на изместване.

Обърнете внимание на контекста, в който се случва задъхването

Контекстът, в който се случва задъхването, също може да ви помогне да разберете дали се касае за стрес. Например, ако домашният ви любимец става тревожен и започва да диша по-тежко, когато остане сам вкъщи, навън има гръмотевична буря или по време на посещение при ветеринарния ви лекар, има вероятност това да се дължи на стрес.

Какво да направим, ако кучето ни се задъхва от стрес

Ако забележите, че кучето ви се задъхва от стрес, важно е да идентифицирате източника на стреса на домашния си любимец, независимо дали се касае за силен шум, оставане сам или посещение при ветеринарния ви лекар. Следващата стъпка е да предприемете проактивен подход за намаляване на нивото на стрес. Това може да се постигне чрез управление на средата на домашния ви любимец, разбира се, доколкото това е възможно. 

куче стресСнимка: iStock

Казано с други думи, предотвратяване на близостта със стимули с пълна интензивност или ситуации, за които е известно, че предизвикват стрес у животното. Идеята е постепенно да срещате питомеца си на тригерите, които го плашат по контролиран начин, като започнете с ниски нива на излагане и постепенно увеличите интензитета или продължителността с течение на времето (десенсибилизация).

Бъдете търпеливи, променята на поведението е бавен процес и може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, докато кучето ви преодолее стресовите си реакции. Важно е да бъдете търпеливи и последователни с плана си за действие. За оптимални резултати, препоръчваме работа с професионалист. 

куче задъхванеСнимка: iStock

Забележка: Тази статия не е предназначена да се използва като заместител на професионални ветеринарни съвети или помощ. Ако нещо тревожи, стресира или предизвиква агресивно поведение у домашния ви любимец, задължително е да се консултирате с квалифициран специалист за правилна диагноза и лечение.

Вижте още: 

Защо кучетата се прозяват шумно

Как стресът се отразява на кучето ни

 

Виж още