Защо кучетата се прозяват шумно

куче прозявка Снимка: iStock

Х ората рядко издаваме звуци, когато се прозяваме, колкото и удовлетворяващо чувство да изпитваме в този момент. При нашите домашни любимци обаче, нещата са малко по-различни. Не е никак необичайно кучето да издава различни звуци или странни шумове когато се прозява. 

Убедени сме, че и вие сте ставали свидетели на подобна звучна прозявка от страна на четириногия си другар. Безспорно това поведение е много симпатично и трудно можем да не се усмихнем, когато ушите ни доловят мелодията на щастливата прозявка, идваща от съседната стая. Дали обаче кучетата не се опитват да ни кажат нещо с различните шумове, които придружават прозявката им? Има ли изобщо някаква логика в тях или се случват на произволен принцип? 

куче прозявкаСнимка: iStock

Защо кучето ми се прозява шумно?

Тъй като основният начин на комуникация на нашите кучета е чрез устата и включва издаване на различни звуци, много вероятно е шумовете, които придружават прозявката на косматия ви другар, да са начин да ви предаде дадено съобщение. Тълкуването на мотивите зад това послание обаче, могат да бъдат една идея по-трудно разбираеми. Истината обаче е, че звуците от прозяване могат да бъдат показателни за много и различни неща. 

Dogsandcats.bg
  • Разтягане и освобождаване на напрежението

При някои кучета прозявката е начин за гласово разтягане. Те се прозяват и последвалите звуци им помагат да поддържат във форма гласните си струни. Този вид освобождаване на напрежението е последвано и от такова в областта на врата, челюстта и главата. То се случва най-често сутрин, когато тялото на животното е било в режим на „хибернация“ за по-продължителен период от време. Или казано с други думи – с една шумна прозявка домашният ви любимец се събужда и се подготвя за деня. 

куче прозявкаСнимка: iStock

  • Умора

В допълнение към раздвижването на тялото, вашето куче може да се прозява и, когато е уморено. Четириногите имат отлично вътрешно усещане за време и обикновено индикират безпогрешно, ако хората им остават будни до по-късно от обичайното си време за лягане. Прекомерното прозяване може да се засили с настъпването на нощта и може да бъде придружено с други силни шумове – в случай, че животното се опитва да привлече вниманието ви. Сещате се за какво говорим: Отишли сте на гости, станало е късно, а кучето ви вместо просто да си дремне, започва често и шумно да се прозява. Звучи ви познато, нали?

  • Търсене на внимание

Кучетата безспорно са се ориентирали добре, че ушите ни са естествено настроени да улавят по-високи звуци. За това и домашните любимци са се научили, че най-бързият начин да привлекат вниманието ни, е като вдигат шум. Или в конкретния случай – като се прозяват звучно.

куче прозявкаСнимка: iStock
 

  • Поради объркване или чувство на стрес

Друг често срещан момент, когато домашните любимци се прозяват шумно е, когато се усещат объркани или претоварени. Това може да се случи по време на тренировка – ако им се повтаря дадена команда и те не са сигурни какво точно се иска от тях. Често самият акт на прозяване носи успокоение на животното, а често по този начин то се опитва да покаже, че нещо го кара да се чувства неудобно или търси нашата помощ, за да бъде изведено от ситуация, която го напряга. 

куче прозявкаСнимка: iStock

  • Сигнал за тревожност

Често кучетата се прозяват, когато се чувстват тревожни, ядосани, напрегнати или готови да защитават територията си. Ако подозирате, че някоя от тези емоции е завладяла домашния ви любимец, обърнете внимание на изражението на лицето и езика на тялото му – така че придобиете представа дали той се чувства заплашен от нещо. В този случай шумната прозявка се явява като предупредителен знак, че е необходимо да се намесите, за да предотвратите възможни инциденти.

  • Болка или заболяване

Случва се домашните ни любимци да се прозяват по-често, когато не се чувстват добре. Ако косматият ви другар изведнъж започне да се прозява от нищото, важно е да го заведете на преглед при ветеринарен лекар, който да диагностицира причината за това поведение.  

куче прозявкаСнимка: iStock

Разбиране на поведението

Един от факторите, който няма как да не ни направи впечатление е, че прозяването като начин на комуникация, е предназначено предимно за взаимодействие на кучетата с хора, а не с други себеподобни. За да можете да определите за кое от горните съобщения се отнася дадена шумна прозявка, важно е да обърнете внимание не само на звуците, които я придружават, но и на цялостния контекст на ситуацията.

Звучните прозявки както и безшумните такива, са средство за изразяване, което може да бъде толкова разнообразно, колкото вокалния диапазон на оперен певец позволява. Те са сложно средство за комуникация. Независимо дали произтичат от стрес или безпокойство или са просто огледало на вашите действия обаче, изглежда че всяка от тях има за цел да задълбочи силата на дадено послание. Считайте ги за нещо като кучешки удивителни знаци в края на силно емоционално изречение! 

Шумните прозявки са само един от начините, чрез които кучешките ни другари общуват с нас. Подобно на лая, скимтенето, воя, ръмженето или пъхтенето, те са начин четириногото да изрази своите емоции и нужди.

Важно е да не ги пренебрегваме, тъй като много от тези звучи могат да ни насочат към това как се чувства домашният ни любимец в дадена среда или ситуация.

Хората се прозяваме, за да вкараме малко повече въздух в дробовете си или да си осигурим малко енергиен прилив. При нашите четириноги спътници обаче, това поведение е малко по-сложно. Отделянето на време, за да стигнем до корена на това, което любимото ни куче се опитва да ни каже, може да бъде ключов компонент за един по-дълбок и истински начин на разбиране на неговите нужди.

куче прозявкаСнимка: iStock

Ако прозявките на кучето ви карат да се чувствате като в опера – не сте сами! Насладете се на мелодичните звуци, но не забравяйте да спрете за момент и да обмислите съобщението, прикачено към прозявката. Това ще направи връзката с домашния ви любимец по-силна и значима за него, бъдете сигурни!

 

Вижте още: 

5 знака, че кучето ви се е преуморило

Защо кучетата спят толкова много

 

Виж още