Първите 4 команди, на които да научите кученцето си

кученце дресура Снимка: iStock

К учетата обичат да знаят своето място в глутницата. Един от най-добрите начини да затвърдите позицията си на неин водач е като научите четириногото си приятелче на някои прости команди. Ако не знаете от къде да започнете, предлагаме ви един съвсем кратък списък, който да ви служи като отправна точка. Помнете – макар някои от тези команди да изглеждат по-предизвикателни, а други – не чак толкова важни, всъщност всички те са важни за безопасността и благополучието на косматия ви другар. 

кученцеСнимка: iStock

4 основни команди, на които да научите кученцето си

  • Седни!

Това е една от най-основните кучешки команди. Нейната цел е да контролирате поведението на домашния си любимец. Чрез нея можете да му попречите да скочи върху вас, гостите ви или съседа, чиито ръце са заети от пазарски торби, нали? В крайна сметка, сигурни сме, че не искате питомецът ви случайно да причини вреда на някого. 

  • Стой!

Ако преди това сте казали на кучето си да седне, отправянето на командата „стой“ ще направи указанията ви още по-ясни. Това е важно, особено ако покрай дома ви минава оживена улица с трафик, например, и искате домашният ви любимец да стои на безопасно място вътре, щом отворите входната врата.

Dogsandcats.bg

кученце дресураСнимка: iStock

  • Ела (да идва при повикване)!

Кучето ви трябва да знае кога от него се очаква да се върне при вас. То трябва да направи това незабавно, а не когато само прецени или му се прииска. Четириного, което не идва при вас, щом го повикате, може да изложи себе си на риск, особено ако живеете в града.

  • Легни!

Тази команда е сред задължителните за всяко кученце поради две причини. От една страна, тя държи домашния ви любимец на едно място (и така му спестява много проблеми!). От друга, легналото положение като цяло се смята за по-уязвима позиция и това засилва вашата лидерска позиция.

кученцеСнимка: iStock

 

 

Виж още