Разбира ли кучето, че стопанката му е бременна

куче Снимка: iStock

Е дно от най-невероятните неща, свързани с кучетата ни, безспорно е уникалното им обоняние. Способността на домашните ни любимци да откриват и запомнят аромати, дълго след като са ги подушили за първи път, действително е впечатляваща. За това не е и никак чудно, че четириногият ни спътник може да улови, че стопанката му чака бебе… понякога още преди самата тя да го знае със сигурност.

Знае ли кучето ви, че сте бременна?

Когато една жена чака дете, хормоните в тялото й променят аромата си, макар самите ние да нямаме капацитета да го усетим. За разлика от хората, благодарение на острото си обоняние, специалистите са на мнение, че четириногите могат да доловят тези промени. Или по-точно казано – да ги подушат. 

Домашните ни любимци имат около 60 пъти повече рецептори за миризма, отколкото хората. И около 40 пъти повече мозъчна сила, посветена на обонянието, която им позволява да различават между 30 000 до 100 000 аромата. Тъй като частта от мозъка на кучетата, която е посветена на анализирането на миризми е огромна, те могат да улавят различни аромати, получени в резултат на химически промени – включително болести като рак и диабет (поради променящите се нива на инсулин), менструален цикъл и дори бременност.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Колко рано кучето може да усети бременността на стопанина си?

Въпреки че няма как да знаем със сигурност точния момент, в който кучето усеща бременността на стопанката си (за съжаление, то няма как да ни каже само!), специалистите предполагат, че носът на косматия ни приятел долавя промените в хормоните в организма на любимия си човек на доста ранен етап. Въпреки че индикира, че миришете различно обаче, животното едва ли все още разбира причината за това. 

Тоест, домашният ви любимец усеща, че нещо във вас се е променило – както на физическо, така и на поведенческо ниво. За това и е съвсем нормално четириногият ви приятел да започне да проявява интерес. Някои кучета са много чувствителни и интимни в изучаването на поведението на бременните си стопани

Като цяло е трудно да се каже как животното ще реагира на факта, че стопанинът му чака дете. Някои четириноги могат да станат защитни, други – да се притеснят и стресират, а трети – да останат напълно безразлични към ситуацията.

кучеСнимка: iStock

Ветеринарни лекари и специалисти по кучешко поведение коментират за American Kennel Club, че голяма част от бременните жени с домашни любимци споделят, че косматите им приятели са станали по-привързани и/или защитнически настроени към тях през месеците на очакване. Доста вероятно е това да се дължи на аромата и хормоните, както и възможните промени в настроението на бъдещата майка.

Защо кучето иска да защитава бременната си стопанка?

При някои кучета е достатъчно само едно подушване на корема ви, за да станат изключително защитнически настроени. Вродената нужда на някои четириноги да пазят с повишено внимание стопанките си, докато са бременни, може да включва поведение, при което животното сякаш постоянно е нащрек за потенциална опасност. 

Промените у дома винаги имат ефект и върху домашния ви любимец, категорични са ветеринарните лекари. Трябва да имате предвид, че четириногият ви приятел е достатъчно умен, за да възприеме тези новости, които включват както външния ви вид – промени в тялото, стомахът, миризмата, така и в емоционален план – като чувствата и настроенията ви. 

кучеСнимка: iStock

Експертите препоръчват да подготвите домашния си любимец още преди появата на бебето в дома си. За да улесните адаптацията към новия член на семейството, която при някои четириноги може да е по-бавна и да изисква повече грижи, внимание и търпение. 

 

 

 

Виж още