Разбиране на поведението на кучето в 6 стъпки

куче неприлично поведение Снимка: iStock

Р азбирането на поведението на кучето не е лесна задача. На всеки се случва да се запита: защо домашният ми любимец прави това или онова? Причината е свързана с инстинктите на четириногите, зад които ни е трудно да вникнем. 

Разбирането на 6-те най-често срещани поведения на кучето ще ви помогне да живеете в хармония с вашия космат другар. И ако има нужда, да знаете кога да се намесите, за да му попречите да направи поредната пакост!

Разбиране на поведението на кучето в 6 стъпки

  • Актът на облизване

Защо кучето ви прекарва толкова много време в облизване? За това поведение има много обяснения в зависимост от възрастта на животното и конкретната ситуация. Кутретата, например, редовно биват облизвани от майка си, за която това е естествено действие на грижа. Ако домашният ви любимец ви оближе, той може освен привързаност и обич, да събира и информация. 

куче близанеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Качване върху хора

Важно е да отбележим, че това не е сексуално мотивирано поведение. Когато едно куче се качва върху хора или предмети, това е често поведенчески проблем, свързан с пропуски при социализацията и обучението. Най-често това е израз на доминация. 

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

Вижте още: Кое кара кучето да се „качва“ на крака на стопанина си

  • Подушване на задните части на друго четириного

Подобно на ръкостискането, това е начинът, по който кучетата си казват „здравей“ – като подушват дупетата си! Сред четириногите това е съвсем нормално поведение. Не бива да се срамувате, ако питомецът ви подуши задните части на друго куче – те просто обменят информация. 

  • Дъвчене на играчки

Може да изглежда смешно за гледане, но когато кучетата дъвчат и размятат бясно някоя от играчките си, те всъщност са водени от инстинкт за преследване (и убиване на плячка). Когато дъвче някоя от любимите си плюшки или топки, можете да си представите, че питомецът ви се изживява като изследовател и се завръща към корените си.

куче играчкиСнимка: iStock

  • „Стига!“: Ръмжене

Ръмженето е аларма, на която всеки собственик на куче трябва да обърне внимание. Домашният ви любимец започва да ръмжи внезапно? Нещо го кара да се чувства неспокоен. Често това поведение е и за защита на територията.

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Вкус към зловещото

Това, което вашето куче вижда, когато открие мъртво тяло на друго животно, вероятно не съвпада с това, което и вие. Домашните ни любимци често се чувстват развълнувани при тази зловеща гледка, понякога до степен да имат нужда да се търкалят отгоре му. Причината? Отново опира до инстинкти. Кучето ви просто иска да прикрие миризмата на мъртвото животно, за да попречи на други хищници да открият същата плячка.

Разбирането защо кучето ви прави определени неща или действа по даден начин ще укрепи връзката ви и ще обогати времето, прекарано заедно. Така че – бъдете проактивни, наблюдавайте езика на тялото и сигналите, които питомецът ви дава!

 

Виж още