Кое кара кучето да се „качва“ на крака на стопанина си

куче Снимка: iStock

Е дин от най-неудобните аспекти от това да притежавате куче (особено – мъжко) е проблемът с краката. По-точно – неговото желание да се „качи“ на вашия крак. Вероятно в даден момент това може да ви се е сторило смешно и да сте се забавлявали с приятели на подобна сцена в някой филм. Но нещата далеч не са толкова безобидни и шеговити, когато се случи с вас, при това – на публично място. 

Най-добрите и точни думи, които описват ситуацията, са досадна и смущаваща. Безспорно обаче – често срещана. Първото нещо, което идва на ум на повечето хора, когато видят куче, което „гушка“ нечий крак е, чеживотното го прави, водено от сексуалния си нагон. Но невинаги става въпрос само за това.

Нека заедно разберем повече за причините, които карат домашните ни любимци да се опиват да се „качат“ на крака ни. И какво можем да направим, за да спрем това поведение, преди да сме се изложили пред приятели и непознати.

Dogsandcats.bg

Защо кучето се опитва да се „качи“ на крака на стопанина си?

Колкото и смущаващо да е, „язденето“ на крака всъщност е просто друг начин, който домашният любимец използва, за да си комуникира с вас. 

Можем да ви уверим – това действие по никакъв начин не кара четириногите ни приятели да се чувстват неловко. За тях това е просто движение, както всяко друго. Да, на първо място то е сексуално обусловено, но често кучетата го правят по съвсем други причини. Някои от тях се отнасят до опити за доминиране или реакция на нещо, което ги е развълнувало. 

Понякога качването на крака на стопанина може да е знак, че животното не е правилно социализирано и не познава подходящото поведение такова, каквото го разбира стопанинът му. 

кучеСнимка: iStock

Ако се задвижва от хормоните на животното, това действие е проява на сексуалността на вашето куче – и нищо повече от това. 

Бързаме да уточним обаче – не придобивайте грешната представа, че домашният ви любимец е „привлечен“ от крака ви или от какъвто и друг обект (най-често възглавница или плюшена играчка). Тук по-скоро в сила влиза правилото „кое е по-лесно за хващане и за кое е по-лесно да се задържи“. 

Този тип поведение се проявява по-често при некастрирани/нестерлизирани четириноги, но може да се прояви и при животни, които са преминали през въпросните интервенции. 

Прояви на емоционалното състояние на домашния ви любимец

Освен водени от повишеното ниво на хормони (замислете се, домашното мъжко куче доста рядко ще срещне разгонена женска в градска среда, нали?), в някои ситуации „качването“ на крака на стопанина е по-скоро покана за игра от страна на домашния любимец. Мислете за това като за обикновена проява на игривост и търсене на внимание.

Понякога кучетата ще се опитат да „яхнат“ крака на любимия си човек и ако имат проблеми с тревожността или като средство за облекчаване на стреса. 

Излишъкът от енергия и вълнение също могат да доведат до такива смущаващи ситуации. За това – уверете се, че косматият ви приятел получава достатъчно физически упражнения през целия ден. В по-редки случаи качването по крака и мебели може да се дължи и на медицински проблем като инфекция на пикочните пътища (ИПП) или кожна алергия. 

Насърчаване на поведението 

Въпреки че се счита за нормално поведение, прекомерното качване по краката на стопанина или на други хора, може да бъде знак, че нещо с домашния ви любимец не е наред. Ако не искате ситуацията да излезе извън контрол – необходимо е да стопирате това поведение още първия път, щом се прояви. Особено силно се отнася това, ако го забележите при малко кученце. 

Някои собственици намират тези действия на домашния си любимец за забавни и сладки, за това и ги отминават през смях. Знайте обаче, че така по-скоро го насърчавате и животното смята, че му обръщате внимание щом го прави. 

кучеСнимка: iStock

Специалистите са категорични – трябва да го спрете още, щом го видите за първи път. Най-лесният начин да го сторите, е като разсеете животното и му дадете нещо друго, с което да ангажира вниманието си. Предоставянето на алтернатива е най-добрият начин да отклоните четириногото от навик, който не искате да изгражда или намирате за неприемлив.

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да повишите тон или да накажете животното, тъй като това може да засили 

нежеланото поведение. Не бива да забравяте, че повечето четириноги предпочитат негативното внимание пред абсолютната му липса от ваша страна. Това значи, че наказанието и емоцията (дори и под формата на каране) може да увеличи среса и съответно – да засили проявленията му. 

Вместо това – можете да се опитате за определен период от време да игнорирате домашния си любимец. Просто станете и си тръгнете. По този начин ще научите животното, че това, което е направило не ви допада и вие не го одобрявате. 

Кастрацията обикновено намалява сексуалната мотивация и това доминиращо поведение почти изчезва. Въпреки това може да се появи при животни, чиито нива на хормони продължават да са високи въпреки интервенцията. За това и най-добрият начин е да се научите – чрез подходящо обучение, как да контролирате поведението на домашния си любимец. По този начин ще сте спокойни, че животното (без самото то да го осъзнава) ще ви изложи в близкия парк или по време на гостуване при приятели. 

Рано или късно това ще се случи и на вас. Опитите за „качване“ на крака на стопанина са често срещано поведение при мъжките кучета (и не само). Трябва да внимавате това да не се превърне в натрапчив навик и ако забележите, че се случва прекалено често – потърсете подходяща помощ. И не забравяйте да запазите чувството си за хумор – то винаги е от полза!

 

Вижте още:

Защо кучетата душат дупетата си

Дали кучето ми мисли, че съм куче

 

 

Виж още