Разбират ли се Немските овчарки с котки?

Немска овчарка котка Снимка: iStock

К ато една от най-популярните породи кучета в света, Немските овчарки имат репутацията на интелигентни, лоялни и лесни за обучение четириноги. Използвани като полицейски и военни помощници, както и като пазачи, тези забележителни домашни любимци безспорно впечатляват с многообразието от задачи, за които са подходящи. Именно това кара много собственици да се питат: разбират ли се Немските овчарки с по-малки животни и в частност – с котки?

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

Разбират ли се Немските овчарки с котки?

Обикновено Немските овчарки се разбират добре с котки, при условие, че са добре социализирани и имат добра основа в обучението за контрол на импулсите. Тези четириноги са интелигентни и се обучават лесно, но при представителите на породата с по-силно развит хищнически инстинкт и високи енергийни нива, следва да се подходи с повишено внимание, когато се отглеждат в едно домакинство с котки. 

3 причини защо Немските овчарки се разбират добре с котки

Важно е да отбележим, че всяко куче (и съответно котка) има своя индивидуалност и когато определяте дали Немската ви овчарка ще се разбира с мъркащия ви домашен любимец, винаги трябва да обръщате внимание на конкретното животно и неговото поведение. Има няколко често срещани и в повечето случаи – общовалидни причини, поради които е вероятно вашата овчарка да няма проблеми при съжителството с котка:

Dogsandcats.bg
  • Немските овчарки са лесни за обучение

Едно от най-известните качества на Немските овчарки е именно това – че се обучават лесно. Тази порода е силно възприемчива към дресурата. Дори представителите на породата с по-висок стремеж към плячка (хищнически инстинкт) могат да реагират добре на последователно обучение, при условие, че са добре социализирани и нямат история, свързана с агресия. Всичко, което трябва да направите е да научите кучето си прост да игнорира котката. Нещо, което не представлява проблем за тези интелигентни четириноги. 

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

Немските овчарки са чувствителни кучета, така че е най-добре да използвате положително подсилване в тренировките. Методите, базирани на наказание, могат да имат непредвидени последици, едно от които е кучето да стане още по-агресивно към котката. 

  • Висока интелигентност

Немските овчарки са добре известни със своята висока интелигентност. Те се адаптират бързо към нови неща и по-лесно разбират как да си взаимодействат с нещата в околната среда, отколкото други породи. 

Когато Немска овчарка общува с котка, процесът вероятно ще протече много по-бързо, сравнение с други породи именно, защото тези кучета вероятно ще разберат по-бързо ролята на мъркащия опашатко в семейната среда. Като цяло, това са кучета, които реагират добре на сигналите на стопаните си да се откажат от преследването. 

Забележка: Въпреки че Немските овчарки са невероятно интелигентни, те все пак се нуждаят от насоки от нас, включително спрямо това какво е и какво не е подходящо поведение около котка (или друго животно). 

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

  • Предпочитана семейна порода 

Някои породи кучета просто не се справят добре в семейна среда, но Немската овчарка не е една от тях. Въпреки че могат да бъдат мало специфични и са склонни да се свързват по-силно с един човек в домакинството, те обикновено се чувстват най-добре и щастливи в семейна среда. Което респективно значи, че се разбира добре с всеки и всичко у дома. С условието да са правилно социализирани и добре обучени. 

С подходящите насоки от страна на собственика, Немската овчарка бързо учи кой е част от семейството (глутницата) и кой не. Това са кучета, които са склонни да приемат семейната котка като свой другар, макар да имат различни реакции към други котки на улицата, например. 

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

Неща, за които да внимавате при съжителството на Немска овчарка с котка

Като пастирска порода, Немските овчарки имат заложен хищнически инстинкт. При някои от представителите на породата той е по-силен, при други – съвсем леко загатнат. Този стремеж към плячка може да бъде управляван чрез социализация, обучение и подходящи начини за изразходване на умствената и физическата енергия. Въпреки това, понякога може да има случаи, в които иначе спокойната ви Немска овчарка може да се впусне в преследване. 

Внезапното движение на тичаща или скачаща котка често предизвиква инстинктивно желание за гонитба, дори и при добре обучени кучета. Въпреки това, интелигентността и способността за обучение поставят Немските овчарки при кучетата, при които обикновено има намален риск за проява на въпросните естествени хищнически инстинкти. 

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

Немските овчарки имат умерени до високи енергийни нива, което може да повлияе на начина, по който си взаимодействат с котешките другари. Техните ентусиазирани лудории могат да дойдат в повече на повечето мъркащи питомци, което да доведе до стрес и раздразнение. За това не би било пресилено да кажем, че някои Немски овчарки просто могат да са твърде изтощителни за определени котки. 

И накрая – голяма част от Немските овчарки имат прекалено защитно поведение спрямо своите собственици. Не е рядкост кучето да започне да ревнува други хора или животни в домакинството, които се опитват да си взаимодействат с неговия специален човек. И тъй като типично за котките е да са в непосредствена близост до стопаните си, тук възниква потенциал за възможни конфликти. 

Понякога, дори овчарката да се чувства добре с котката във всички останали случаи, тя може да реагира агресивно, ако котката скочи в скута на собственика й, например. Обучението може да помогне в тези случаи, а всички признаци на поведение, свързано с опазване на ресурсите (на каквото и да е, не само на собственика), следва да бъде потиснато още в зародиш, за да се предотврати потенциалното му влошаване.

Немска овчарка коткаСнимка: iStock

Как да помогнете на Немската си овчарка и котка си да се разбират

Взаимодействието между двете животни следва да започне колкото се може по-рано. В идеалния случай – ако овчарката е все още кутре. 

Гарантирането, че всяко преживяване, което има с котка, е положително, ще помогне на кучето да свикне с присъствието на другия домашен любимец и да гледа на него като на нещо добро, а не заплашително. А и ще ви позволи да се намесите своевременно и да пренасочите/коригирате определено поведение, докато кученцето е все още малко.

Подрастващите Немски овчарки могат да проявят поведение на преследване, така че е важно да наблюдавате всяко взаимодействие, което имат със семейната котка и при необходимост незабавно да пренасочите всяко нежелано внимание. Дори по-възрастните овчарки могат да се научат да спазват граници, когато около тях има котка. 

Уверете се, че мъркащият ви домашен любимец разполага с достатъчно безопасни пространства в дома ви. И, нашият съвет – поне в началото, избягвайте да оставяте животните сами заедно. 

И накрая, ако забележите дори наченки на хищническо поведение, което е нещо повече от игриво преследване, или каквато и да е агресия към котката, като хващане или разклащане, най-добре е да се свържете с професионален треньор, който да ви помогне да се справите с този проблем.

 

 

 

 

Виж още