Разпознават ли се кучешките братя и сестри?

кучета Снимка: iStock

В света на хората братята и сестрите често израстват под един покрив и споделят специална връзка през целия си живот. Но какво да кажем за кучетата? Дали четириногите са в състояние да разпознаят роднините си, с които са били разделени няколко дни след раждането си? 

Усещат ли кучетата вродената връзка със своите братя и сестри?

Въпреки че няма конкретни доказателства, които да предполагат, че братята и сестрите кучета могат да се разпознаят взаимно на по-късен етап от живота си, Стивън Р. Линдзи, автор на книгата „Наръчник за приложно поведение и обучение на кучета и котки“, предполага, че всъщност това не е невъзможно. Според Линдзи, не е изключена възможността едно четириного да разпознае своите родители, братя и сестри, дори хора, с които си е взаимодействало през първите месеци от живота си, а след това не е виждало с години. Всичко това при условие, че са били заедно в критичната фаза на социализация – между третата до 16-тата седмица от живота му. 

кучетаСнимка: iStock

Въпреки че звучи логично, тази теория има и изключения. Малко вероятно е малките, които са били разделени преди 16-седмичната граница, да се разпознаят по-късно в живота, ако не се срещат през първите шест или седем години след това, твърдят експерти. 

Dogsandcats.bg

Носът на кучето помни

Възможно е кучето да разпознае брат или сестра по миризмата, пишат от Американския киноложки клуб. Обонянието на домашните ни любимци превъзхожда това на хората с 10 000 до 100 000 пъти, така че може би именно тази уникална способност позволява на косматите ни другари да открият сродник в котилото, който не са виждали или срещали от години. 

Дали общото ДНК играе роля?

Както при хората, роднините в кучешкия свят споделят сходно ДНК и е възможно именно този фактор да предпазва (в някои случаи) животното от чифтосване с брат или сестра. Според еволюционните теоретици, всички живи същества сме вродено програмирани да се държим по такъв начин, че да гарантираме оцеляването и предаването на нашия генетичен материал на следващото поколение. Следователно, индивидите от всички видове, ще се грижат първо за своите кръвни роднини. Което от своя страна предполага, че видове, различни от хората, не само разпознават, но предпочитат и помагат на членовете на собственото си семейство.

кучетаСнимка: iStock

При кучетата тази теория е малко по-сложна за прилагане. Защото, за да предпочетат пред другите братята и сестрите си, те първо трябва да ги разпознаят. 

Има ли признаци, че едно куче е разпознало родните си при случайна среща?

Ако вашето куче случайно (или с ваша помощ) срещне свой роднина и го разпознае, то е възможно да отдели повече време, за да го помирише. Макар да не са общовалидни за всички четириноги, някои от признаците, че едно четириного е разпознало роднините си, могат да включват закачливо смушкване, душене на муцуната и устата, кръжене, приятелски език на тялото и покана за игра, махане с опашка. 

При някои кучета се наблюдава по-различно поведение, ако разпознаят брат или сестра, както и при среща с родител (майка или баща) – те могат да „замръзнат“ на място, да останат неподвижни и да душат въздуха. 

кучетаСнимка: iStock

Истината по въпроса обаче е, че никой не знае със сигурност дали едно куче разпознава, че друго четириного е негов брат или сестра. Може би един ден ще можем да разберем дали действително домашният ни любимец усеща кръвната връзка, която има с друго животно. Но докато той настъпи, можем да правим само най-обоснованите си предположения. 

 

 

 

Виж още