Спят ли кучетата повече през зимата или само така ни се струва?

куче зима Снимка: iStock

М алко са нещата, които ни носят такъв уют в сив, мразовит зимен ден, колкото това да се сгушим с чаша топъл чай под топло одеяло с книга в ръка, например. В компанията на домашния си любимец, разбира се! Забелязали ли сте, че когато се стъмва по-рано, дните са по-кратки, а времето навън със сигурност не предразполага към дълги разходки, кучетата ни сякаш постоянно си дремват? 

Дали смяната на сезоните оказва влияние върху графика за сън на косматия ни другар? И ако е така, то имаме ли причини за притеснение? 

Спят ли кучетата повече през зимата?

Ако ви се струва, че домашният ви любимец прекарва зимните си дни в сладка дрямка, то бързаме да ви успокоим – не сте единствените! Макар да не изпадат в състояние на зимен сън, енергийните нива на кучетата през зимата значително намаляват. А ако косматият ви другар предпочита да се сгуши на топло под одеялото или близо до печката, за това също си има причина – животното просто се опитва да запази телесната си топлина. 

Напълно естествено е кучето ви да спи повече през зимата. Ако нивото на активност на косматия си другар обаче, се понижи твърде рязко, най-добре е да се уверите, че животното не е болно и да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет. 

Dogsandcats.bg

В случай, че кучето ви трепери...

През зимните месеци, когато температурите навън са ниски, треперенето на домашния ви любимец може да значи, че просто му е студено. Това е и сигурна индикация, че е добре да обличате дрешка на кучето си, преди да го изведете на разходка. След прибиране вкъщи – задължително веднага изсушавайте със суха кърпа животното, а ако треперенето продължава – можете да го завиете с топло одеяло и да го погушкате, докато възвърне нормалната си телесна температура.

куче зимаСнимка: iStock

По принцип, по-дребните кученца (като Чихуахуа, Пинчер и Померан)треперят повече, отколкото по-едрите четириноги. Освен от студ кучетата треперят и, когато са щастливи, развълнувани, тревожни или уплашени. Ако смятате, че нещо е разтревожило домашния ви любимец – можете да го успокоите с тих и спокоен глас, да го гушнете, да премахнете стресора (като друго лаещо куче или автомобил, чиято аларма е включена) и да заведете животното на тихо място, където да се почувства комфортно и сигурно. 

Физическата болка, както и определени заболявания също могат да причинят треперене при кучетата. В случай, че косматият ви спътник се тресе неудържимо постоянно и/или има други признаци, че не се чувства добре здравословно, не губете време да го заведете на ветеринарен лекар. Следете и за признаци на промени в поведението – дали животното се държи по-летаргично от обикновено, няма желание за игри, няма апетит или не ви подканя, че е дошло време за разходка (знаем, че кучетата имат свой, много точен биологичен часовник), както обикновено...

куче зимаСнимка: iStock

Наблягане на умствената стимулация през зимата

Зимата едва ли е любим сезон на повечето кучета, макар да изглежда, че те искрено се забавляват в снега навън. Факт е, че повечето стопани излизат на обичайните разходки с любимците по-скоро по-задължение – когато е мразовито и вали сняг естествено е хората да предпочитат да си стоят вкъщи на топло.

Въпреки това – постарайте се да разхождате косматия си приятел колкото е възможно повече в дните, когато времето го позволява. Минимумът, който е добре да покривате, е 30 минути - два пъти дневно. Междувременно – наблегнете върху умствената стимулация. Можете да се забавлявате с домашния си любимец като скриете любимата играчка на кучето си някъде из апартамента, а след това да го помолите да я открие. Или да упражнявате основни команди (с награди, разбира се!), за да задържите и ангажирате вниманието на четириногото по-дълго. 

Поддържайте кучето си топло

Заедно с топлите одеяла, които можете да поставите на любимите места, където домашният ви любимец обича да подремва, осигурете в дома си постоянна температура (дори и да ви няма по цял ден). Освен топла дрешка, ако се налага – купете на четириногото и обувки, които да защитават лапите му от леда и химическите съединения, разпръснати по улиците през зимата. 

куче зимаСнимка: iStock

Кучетата спят повече през зимата главно, защото навън е студено, а дните – по-мрачни и кратки. И това е съвсем нормално поведение, което не бива да буди тревоги у стопаните им. Уверете се, че на домашния ви любимец му е комфортно през хладните дни – той има нужда да му е топло също, както и вие. 

 

Виж още