Страхуват ли се кучетата от тъмното

куче Снимка: iStock

Н ие, признаваме си, сме от онези стопани на домашни любимци, които винаги оставят по една светната поне една лампа в дома си, когато излизат. Много хора правят същото, но реално ако ги попитате дали кучето им е дало индикация, че се тревожи, когато стои само в тъмна стая, повечето отговори, които ще получите ще са по-скоро от типа „не сме сигурни“. 

Факт е, че сме свикнали да оставяме осветлението включено, когато четириногият ни другар е сам вкъщи и не се замисляме, дали наистина животното се страхува от тъмното?

 

„Страхуват ли се кучетата от тъмното?“ е често срещан въпрос между собствениците на домашни любимци. Предлагаме ви заедно да разгледаме някои причини, поради които действително е възможно кучето ви да се страхува от тъмното. И, разбира се, какво можете да направите, за да му помогнете да се чувства по-комфортно, когато светлините изгаснат.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Тревожност при раздяла

Тревожността при раздяла може да е една от причините домашният ви любимец да става по-неспокоен, когато в стаята е тъмно. Как обаче можем да разберем, че кучето ни е стресирано, когато остава само?

Някои очевидни признаци включват деструктивно (разрушително) поведение, когато ви няма, като например ровене в боклука или дъвчене на предмети, които не трябва като обувките или чантата ви. 

Други индикации, че вашият домашен любимец може да изпитва безпокойство: ако животното се облекчава вкъщи, когато сте навън, или ако се върнете и го намерите да се свиват под леглото или в ъгъла.

Ако към тревожността, свързана с отсъствието на стопанина му, добавим и тъмният апартамент, това обрисува картинка на пълен ужас за кучето. И обяснява нагледно защо то се страхува от тъмнината, защото животното започва да свързва момента, в който светлините изгаснат с това, че му предстои да бъде оставено само, вероятно за продължителен период от време. 

За да коригирате тази ситуация, започнете да оставяте поне една от лампите в дома ви включена, когато не сте вкъщи. Заложете на такава в пространството, където вашият домашен любимец прекарва по-голямата част от времето си. 

кучеСнимка: iStock

Може да помислите и за работа със специализиран треньор за кучета, който може да помогне на вашия питомец да се чувства по-уверен във ваше отсъствие. Защото, ако вашето куче изпитва тревожност при раздяла, тъмнината може да е само едно от нещата, които я задейства. 

  • Кучето не вижда нищо

Идеята, че кучетата виждат в тъмното, всъщност не съответства съвсем точно на истината, изтъкват от Animal Planet. Това, че от страни изглежда сякаш животното много добре се ориентира в тъмнината, не значи, че ако го поставите в стая, в която цари пълен мрак, то няма да се обърка или стресира.

Слабата светлина или абсолютната й липса могат да причинят дискомфорт на домашния ви любимец, той да се блъсне в нещо, то да падне и да го нарани, например.  

Ако сте сигурни, че всичко със зрението на домашния ви любимец е наред (след преглед при ветеринарния ви лекар), помислете за поставяне на светлинни индикатори, които да направят по-безопасно придвижването на животното във ваше отсъствие из къщата. Вариант е да поставите ЛЕД ленти по первазите в коридора, например, така че да има постоянен поток на светлина близо до линията на видимост на вашето куче. 

  • Предишна травма

Ако домашният ви любимец е осиновен и забележите, че изглежда, сякаш се страхува от тъмното, отговорът може би се крие в миналото на животното. За съжаление е малко вероятно да разберете какво наистина се е случило. Възможно е четириногото да е било отделено от семейството си в ранна възраст или да е преживяло травматично събитие, като да речем, да е оставяно за дълги периоди от време в тъмни пространства само. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че може никога да не успеете да определите точната причина, поради която вашето куче се страхува от тъмното, най-добре е да не експериментирате с уплахата му, е да помислите за нещата, които можете да направите, за да се почувства по-комфортно. 

  • Здравословни проблеми

Въпреки че е малко вероятно домашният ви любимец да страда от определено медицинско състояние, които засяга само чувствата и възприятията му относно тъмните пространства, има някои здравословни проблеми, които могат да влошат безпокойството му. 

Когнитивните разстройства, които могат да накарат кучето да се дезориентира, могат да се засилят в тъмното. Това е въпрос, който задължително трябва да обсъдите с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

Има причина много стопани да оставят осветлението включено, за да се чувстват по-комфортно домашните им любимци. А има  и много четириноги, които действително се страхуват от тъмното. Но  съществуват и някои прости неща, които можете да направите, за да намалите това безпокойство.

Дори една включена лампа в апартамента ви, може да помогне на четириногия ви другар да се чувства по-малко самотен и уплашен. Можете да помислите за ЛЕД ленти или за светлини, които се включват при засичане на движение. Но най-добрият начин да помогнете на вашето куче да преодолее страха си от тъмното? 

Прекарайте известно време с него на тъмно, говорейки му с успокояващ глас, че всичко е наред. Бъдете сигурни, че домашните ни любимци са достатъчно проникновени, за да уловят емоциите и чувствата на стопаните си. А ако вие сте спокойни в тъмното, то има голяма вероятност и кучето ви да започне да се чувства по същия начин. 

 

Вижте още:

Виждат ли кучетата в тъмното

Виж още