Могат ли кучетата да виждат в тъмното

куче Снимка: iStock

Д обре известно умение на котките е, че могат да виждат в тъмното. Но какво да кажем за кучетата – имат ли четириногите ни приятели същите способности? Краткият отговор е да, но с няколко уговорки.

Тайната на нощното виждане при кучетата е заложена в зрителните им рецептори, които правят разлика между дневна светлина и тъмнина.

Как се случва нощното виждане при кучетата?

Кучетата не могат да виждат в тъмното в смисъла, в който няма никаква светлина наоколо. Окото на домашните ни любимци е изградено от роговица, зеница, зрителна леща и ретина, която съдържа фоторецептори, които абсорбират светлина.

Тайната на нощното виждане на кучето, което му позволява да се ориентира по-добре от хората, когато наоколо е тъмно или светлината е оскъдна, се крие в голямото количество светлочувствителни частици, концентрирани в ретината, които събират светлина

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

В тъмни стаи дори и минималното количество светлина веднага се улавя от зеницата на четириногите. Подобно на обектив от камера, ретината, чрез тънката тъкан, намираща се зад нея, успява да пречупи тази светлина обратно към зрителното поле на кучето. Така се получава ефект, подобен на камера и животното сякаш „гледа“ в тази отразена светлина.

За да ви помогнем още по-добре да си представите как се случва „виждането“ при домашните ни любимци, предлагаме ви да се запознаете с и с:

4 любопитни факти за зрението на кучето ни

  • Кучетата имат двуцветно зрение

Това на практика означава, че косматите ни другари все пак виждат цветове, макар и те да са в различните нюанси на сивото с оттенъци на синьо, виолетово и жълто. Според специалисти четириногите имат намалена способност за абсорбция на цвета, което ги кара да губят визуални детайли.

  • Очите на кучето „блестят“ в тъмното

Ако ви се струва, че очите на домашния ви любимец сякаш „бляскат“ дори и в тъмна стая, не сте сами. Това се дължи на отразената светлина в ретината – способност, която хората нямаме. 

  • Кучетата имат по-широко зрително поле 

Позицията на очите на кучето и разположението им върху главата му дават по-широко периферно зрително поле, което варира между 240 и 270 градуса, в зависимост от породата. Колкото по-тясна е муцуната на животното, толкова по-тясна е и картината, която възприема и обратно – ако е с по-дълга муцуна, то има по-добра панорама;

  • Зрението не е основен елемент на възприятия за кучетата

Четириногите разчитат много повече на обонянието си, за да се ориентират в света около себе си.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Зрителната острота при хората е 20/20, докато при кучетата – 20/80

Това е така, защото по-големите зеници на четириногите им пречат да виждат в детайли по-близки предмети.

Освен по-доброто си нощно зрение, което е над четири пъти по-остро от човешкото и им позволява да различават множество нюанси на сивото дори в сумрачна стая, кучетата забелязват и по-добре движещи се обекти.

Неслучайно могат да прекарат пред телевизора часове, сякаш „наистина гледат“ нещо – косматите ни приятели улавят поредицата от образи, а не цялостната картина. За това за тях няма значение какво се излъчва – дали са реклами или цял филм, например.

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата тъга

Могат ли кучетата да лъжат

Виж още