Стрептококови инфекции при кучетата

куче Снимка: iStock

С трептококите (streptococci) са бактерии, които естествено присъстват в тялото на кучето. Обикновено те оцеляват при температура от 10 до 45 градуса. Когато четириного с компрометирана или недостатъчно развита имунна система получи инфекция, тези бактерии се разпространяват в различни части на тялото му и причиняват някои заболявания. 

Стрептококовите инфекции обикновено засягат малките или много възрастните кучета.

Ако забележите признаци, че вашият домашен любимец може би страда от бактериална инфекция, задължително е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да постави правилна диагноза и да назначи курс на лечение. Ето какво още трябва да знаете за симптомите, причините и лечението на стрептококи при кучетата. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Симптоми на стрептококова инфекция при кучета

Този вид инфекция при четириногите може да доведе до широк спектър от симптоми. Някои от най-честите и общи от тях включват:

  • Треска
  • Летаргия
  • Артрит
  • Силна кашлица
  • Затруднено преглъщане на храна
  • Общ дискомфорт
  • Болки на различни места по тялото

Причини за стрептококи при кучета

Този вид инфекции при четириногите се появяват тогава, когато бактериите, които присъстват естествено в тялото на кучето, но при при намалена резистентност на организма могат да причинят определени заболявания. Това често засяга малки кученца или много стари животни. Първите все още не са развили достатъчно антитела за борба с инфекцията, докато вторите са с отслабена имунна система. 

бактерияСнимка: iStock

Лечение на стрептококови инфекции при кучетата

При диагностициране на инфекцията – след извършване на пълен физически преглед, вашият ветеринарен лекар вероятно ще назначи изследвания на кръв и урина, както и ще вземе секрет от носа и гърлото на кучето ви. При някои случаи специалистът може да види корема и гръдния кош на животното на рентген. 

Специфичното лечение ще се фокусира върху засегнатите области от тялото на домашния ви любимец. Честа практика при ветеринарните лекари е да използват интравенозни мерки, за да се уверят, че животното е добре хидратирано, изписват се и антибиотици за справяне с инфекцията.

кучеСнимка: iStock

Както винаги, когато вашият ветеринарен лекар предписва лекарства на домашния ви любимец, жизненоважно е да се придържате към препоръчителната честота и инструкции за дозиране. Задължително е да завършите и пълния курс на лечение. 

Вашето куче развило ли е някога стрептококова инфекция? Какви бяха някои от симптомите, които видяхте? Разкажете ни всичко за това в коментарите по-долу.

Виж още