Сърди ли се кучето ми, когато се прибирам късно?

куче лошо Снимка: iStock

Ш ефът ви отново ви накара да работите до късно и сега бързате да се приберете у дома при домашния си любимец, който беше сам цял ден. Логично – това ви изнервя, чувствате и вина, че не сте навреме за обичайната разходка на животното, а задръстването никак не подобрява настроението ви. В крайна сметка се прибирате вкъщи, за да видите, че вашето, обикновено добре възпитано кученце, е ровило из боклука ви. Или може би е решило да се позабавлява с любимите ви чехли, към които при други обстоятелства не проявява никакво внимание? А не е изключено и четириногото да не отрази по никакъв начин факта, че сте се прибрали и вместо да получите възторжено (както е обичайно) посрещане, да се налага да викате по име животното, за да му покажете, че вече сте у дома. 

куче лошоСнимка: iStock

След всичко това, няма как да не се запитаме – възможно ли е кучето да ни наказва за това, че е останало само по-дълго от обикновено? Всеки домашен любимец е различен и въпреки че няма универсален отговор или правило, ситуацията може да е малко по-сложна от това просто да сте ядосали питомеца си с това, че сте закъснели за вечеря. Първият въпрос, който трябва да си зададем, е:

Как протича времето за домашния ни любимец?

Вашето куче е развълнувано да ви види, без значение дали сте отсъствали 5 минути или 5 дни. Но разбира ли животното колко време всъщност ви е нямало?

Dogsandcats.bg

куче лошоСнимка: iStock

Проучване на Шведския университет, проведено от Терез Рен и Линда Кийлинг, изследва реакциите на кучетата спрямо стопаните им, отсъствали за определен период от време. Това, което са открили учените е, че „след два часа кучетата са склонни да поздравяват стопаните си с по-голяма интензивност, отколкото ако ги е нямало едва 30 минути“. Въпреки това, няма осезаема разлика между два и три часа, например. Да, ние хората, можем лесно да усетим изтичането на времето, защото виждаме промяната на цвета на небето и познаваме часовника, но домашните ни любимци, затворени у дома се водят главно от къркорещото си коремче, за да се ориентират колко е часът. 

Така че,

макар че не е в състояние да усети точно колко време е минало, домашният ви любимец (било то куче или котка) вероятно е настроен към графика, който сте създали за него. И да, той ще забележи, ако някой не е там, за да достави ресурсите (храната му, например) в правилното време. 

Тревожност при раздяла

Това, че домашният ви любимец се държи по определен начин, когато се приберете по-късно от работа, може да няма нищо общо с това, че ви е ядосан. Според Микаел Бекер, сертифициран консултант по кучешко поведение, понякога има намесена тревожност при раздяла.

куче лошоСнимка: iStock

Има една ключова разлика в интензивността на тревожността при раздяла между кучетата и котките. Котките проявяват безпокойството си предимно, когато стопаните им отсъстват за няколко дни. За разлика от кучетата, те почти не показват признаци, когато сте се прибрали 2-3 часа по-късно след края на работния си ден. 

Кучетата, от друга страна, често четат фините знаци, които им дава собственикът им. За това и ако него го няма за определен период от време всеки ден, животното ще реагира с безпокойство точно преди любимият му човек да тръгне, докато отсъства и малко преди моментът, когато очаква да се прибере. 

куче лошоСнимка: iStock

Това нарастващо безпокойство може да се превърне в стрес, който може да накара питомецът ви да действа по начин, недотам приятен за стопанина му. Един от начините да се преборите с безпокойството при раздяла е да смените графика си, правейки го непредсказуем. Домашният ви любимец ще спре да очаква да се приберете по едно и също време всеки ден и съответно – няма да може да предвиди колко време ще ви няма. 

Какво можем да направим?

Ами Мур, специалист по кучешко поведение и сертифициран дресьор споделя, че „за да се сложи край на всеобхватното чувство за вина и безпокойство, всичко зависи от това как излизате от дома си“.

Ако вие излъчвате щастлива енергия, то ще предадете подобно чувство и на домашния си любимец. И обратно – ако винаги се сбогувате дълго, излъчвайки страх и вина, тогава животното ще прихване от това настроение и то може да отключи у него непредсказуеми действия.

Така че – постарайте се да излъчвате добри емоции и стискайте палци домашния ви любимец да не изкара разочарованието си върху новите ви кожени сандали!

куче лошоСнимка: iStock

 

 

Виж още