Тайната причина защо кучетата ни карат да се чувстваме добре

куче човек Снимка: iStock

И мате силна нужда от нещо, което да успокои нервите ви, да намали стреса или тъгата? Съветът на специалистите: резервирайте си час за сесия за качествено време, прекарано с домашния си любимец!

Тези от нас, които имат щастието да споделят дома и живота с куче, знаят, че косматите ни другари сякаш имат магическата способност да ни карат да се смеем, да се усмихваме повече и като цяло – да се усещаме по-щастливи. И макар да можем да се сетим за дузина причини как четириногите го правят, може да се изненадате да научите, че и хормоните са включени. 

куче човекСнимка: iStock

Какво казва науката?

Окситоцинът е хормон, секретиран в задния дял на хипофизната жлеза. Често бива наричан и „хормон на щастието, гушкането и близостта“, тъй като се освобождава, когато хората се сгушат, обвържат социално и може да предизвика силни чувства на любов и доверие. 

Dogsandcats.bg

Науката отдавна е доказала, че окситоцинът е ключов във връзката, която имат майката и детето, но възможно ли е същият този хормон да свързва домашния любимец и неговия стопанин? 

куче човекСнимка: iStock

Проучванията сочат да!

Ето и три начина, по които кучетата и окситоцинът разпространяват щастие и радост сред хората:

В проучване, при което собствениците на домашни любимци и техните кучета са имали положително взаимодействие помежду си едва в рамките на 30 минути, изследователите са открили повишени концентрации на окситоцин, бета-ендорфин, пролактин, бета-фенилетиламин и допамин. При това – както при хората, така и при самите животни.

Повишените нива на допамин, пролактин, бета-фенилетиламин и окситоцин създават чувство на щастие и удолетворение от живота, докато пролактинът е известен с това, че притъпява усещането за болка, като по този начин цялостно повишава настроението. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Кучетата предизвикват верижна реакция на щастие у стопаните си. Ако се чувствате стресирани или нещастни, всичко, което трябва да направите, е да отделите няколко минути, за да погалите домашния си любимец. Простият акт на галене на животното води до задействане на ключови невротрансмитери в главите ни. А това ни кара да се чувстваме добре и да се усмихваме повече. И вероятно ви е направило впечатление, че когато вие се усмихвате, другите ви отговарят по-често със същото, нали? 

Повишеното ниво на окситоцин има и способността да намалява стреса, да насърчава социалните взаимодействия и дори ни помага да се излекуваме по-бързо. Не вярвате? Е, според последно проучване действително съществува връзка между повишения плазмен окситоцин сред социалните взаимодействия и заздравяването на рани. Изследователите дори смятат, че по-високите нива на хормона намаляват възпалението. Така че, не би било пресилено да кажем, че има доказателства в подкрепа на твърдението, че положителното социално взаимодействие води до по-здравословен начин на живот. 

куче човекСнимка: iStock

Освен това, повишаването на нивата на окситоцин има и способността да облекчава цялостната телесна болка, включваща главоболие и спазми. Направете си сами експеримент (ние го правим често!): след като сте имали напрегнат работен ден, изведете кучето си на разходка. Ще установите сами, как постепенно ще започнете да се чувствате по-освежени и да придобивате по-положително отношение към живота си, когато се върнете у дома!

 

Виж още