Влияе ли пълнолунието на кучетата и котките

куче пълнолуние Снимка: iStock

Л унните цикли продължават около месец или 29 и половина дни, наблюдавани от нашата красива планета. Твърди се, а и много хора са на това мнение, че пълнолунията предизвикват силни емоции и бързи вибрации. Според народните вярвания, пълнолунието може да ни направи по-неспокойни и тревожни. Както нас, така и домашните ни любимци.

Кучетата, койотите и вълците са известни с това, че вият, ръмжат и лаят при пълнолуние. А мнозина твърдят, че котките са принудени да се крият от мощната енергия на Луната (макар да има малко научна подкрепа за тези теории). 

куче пълнолуниеСнимка: iStock

Какви са фазите на Луната?

Има четири основни фази на Луната: нова, първа четвърт, пълна и трета четвърт. Намаляващите фази настъпват между новолунието и пълнолунието, а периодите на нарастване завършват цикъла. 

Dogsandcats.bg

Има ли причина да вярваме, че Луната влияе на поведението на хората и домашните любимци?

Луната може да повлияе на човешките и животинските биологични процеси, но малко се знае за степента и защо. Изследователите са открили, че спешните посещения при ветеринарен лекар са повече, когато в града има пълнолуние, но тази информация, подобно на останалите твърдения, свързани с влиянието на Луната върху поведението на четириногите, си остава непроверена и непълна.

куче пълнолуниеСнимка: iStock

Истината е, че

макар често да има доказателства за корелация, липсват такива за причинно-следствена връзка, когато става въпрос за въздействието на Луната върху поведението на животните.

При определени обстоятелства е възможно повече хора и домашни любимци да попадат в спешните отделения по време на пълнолуние, но за това има всякакви причини. Действително може да има повече злополуки и хоспитализации, когато Луната е пълна, но това може да се дължи на факта, че повече хора са навън, например.

Истината отвъд митовете

Хората свързват пълнолунието със странно човешко поведение от хилядолетия. През първи век от н.е. Плиний Стари обвинява Луната, че подлудява хората и предполага, че има нещо общо с повишеното количество роса, което се образува по време на периодите на пълнолуние. Има и предположения, че фазите на Луната могат да повлияят на симптомите на някои пациенти с психично здраве, но липсват преки доказателства за тази теза.

куче пълнолуниеСнимка: iStock

Има много истории – както за раждания, така и за нещастни случаи, свързани с пълната фаза на Луната, но според учените за тях си има логично обяснение. Те са стигнали до заключението, че увеличените случаи на странно поведение могат да се обяснят с лишаване от сън, тъй като пълната Луна е толкова ярка, че може да затрудни някои хора да заспят. 

Корали, червеи, насекоми и лъвове

Има някои морски животни, чиито репродуктивни цикли са в синхрон с лунните фази. Някои видове тропически корали се размножават по време на пълнолуние, а морските пръстеновидни червеи започват своите репродуктивни процеси по време на растяща луна. Луната оказва влияние и върху репродуктивните цикли на някои насекоми.

А що се отнася до лъвовете, те изглежда са по-добри ловци в безлунни нощи. Любопитното при тях е, че хищниците са склонни да атакуват хора най-често в седмиците след пълнолуние. Това показват данни от изследване, публикувано в PLOS ONE, което изучава връзката между тъмнината и лъвските атаки срещу хора в Танзания.

Какво представляват Суперлуните и Сините Луни?

Терминът Суперлуна се използва, за да се опише моментът, когато Луната е пълна и в същото време орбитата й е най-близо до Земята. Тъй като е толкова близо до нас през тези периоди, Луната изглежда по-голяма и по-ярка от обикновено. Обикновено приливите са по-силни по време на Суперлуни, тъй като близостта на Луната до Земята генерира увеличено гравитационно привличане. 

куче пълнолуниеСнимка: iStock

Сините Луни се появяват, когато има две пълни Луни в един календарен месец.

В заключение

Луната обикаля около Земята в цикъл, който продължава около месец, преминавайки през четири фази. Твърди се, че когато тя е пълна, това носи със себе си повишени емоции и силна тревожна енергия. Различни митове и поверия свързват пълнолунието с промени в поведението на вълците и кучетата. Всички сме ги чували – че вият при пълна Луна или че са по-агресивни от обикновено. Истината е, че към момента няма научни доказателства, че фазите на Луната влияят по какъвто и да е било начин на домашните любимци. 

Виж още