Защо е добре да ограничим преработените храни в диетата на кучето си

куче храна Снимка: iStock

П овечето собственици на кучета хранят домашните си любимци главно с преработени храни. Вероятно за това и не се говори толкова много за неприятните последици от този тип хранене. И макар че е разбираемо – ако сме сигурни, че в дадена формула се съдържат всички полезни за кучето ни вещества, то защо да я променяме, все пак има какво да научим за това как и защо е важно в менюто на питомеца ни да има разнообразие.

куче хранаСнимка: iStock

Замислете се – вие бихте ли хранили себе си и семейството си със 100% преработени храни всеки ден? Е, тогава защо смятаме това за норма при домашните си любимци? Нека разгледаме заедно защо е добре да намалим количеството преработени храни в диетата на косматия ни другар. 

Защо е добре да намалите количеството преработени храни в диетата на кучето си

Обработените храни за кучета (гранулите) обикновено се подлагат на интензивна обработка, която може да ги лиши от хранителната им стойност. И макар да са удобна и безспорно – бюджетна опция, особено за собствениците на по-големи домашни любимци, ето няколко причини, поради които е добре да дадете приоритет на цели, непреработени съставки:

Dogsandcats.bg
  • Основни хранителни вещества

Целите, непреработени храни са богати на основни хранителни вещества, които поддържат цялостното здраве на вашето куче. Тези храни осигуряват балансирана комбинация от протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, витамини и минерали, които са жизненоважни за неговото благосъстояние.

куче хранаСнимка: iStock

  • Качество на съставките

Преработените храни за кучета често съдържат нискокачествени съставки, включително месни субпродукти, пълнители и изкуствени добавки. Те нямат пряка хранителна стойност и качеството, които ще откриете в пълнозърнестите храни. 

  • Алергии и чувствителност

Преработените храни могат да съдържат обикновени алергени или съставки, които могат да предизвикат чувствителност при домашния ви любимец. Избирайки цели храни, вие имате по-добър контрол върху диетата на питомеца си и можете да определите към какво реално има непоносимост. По този начин можете да избегнете потенциални алергени или съставки, които може да не са подходящи за него. 

куче хранаСнимка: iStock

Ползи от промяна на диетата на вашето куче

Намаляването на преработените храни в диетата на кучето ви може да има значителни ползи за здравето му. Ето няколко от тях:

  • Подобрено храносмилане

В сухата храна и гранулите често се съдържат добавки, изкуствени аромати и пълнители, които могат да натоварят храносмилателната система на кучето ви. Чрез преминаване към диета, богата на различни храни, можете да насърчите здравето на стомашно-чревния тракт на питомеца си, да намалите рисковете от стомашно-чревни проблеми и да осигурите оптимално усвояване на хранителните вещества, които животното приема. 

  • Управление на теглото

Преработените храни обикновено са с високо съдържание на калории и ниско на фибри, което може да допринесе за наддаване на тегло при кучетата. Диета, състояща се от цели храни и продукти, включително постни протеини, зеленчуци и плодове, може да помогне за поддържане на здравословното тегло на косматия ви другар.

куче зеленчуциСнимка: iStock

  • По-добро здраве на зъбите

Голяма част от преработените храни са меки и нямат необходимата текстура, за да поддържат здравето на зъбите. Пълноценните храни, като сурови зеленчуци, например, могат да помогнат за естественото почистване на зъбите на косматия ви другар. Те намаляват риска от натрупване на зъбен камък и предотвратяват заболявания на венците. 

Как да започнем

Изборът на цели, непреработени храни, дори в малки количества, предлага множество ползи за цялостното здраве и благополучие на кучето ви. Като начало – просто намалете преработените съставки в диетата на питомеца си. Когато избирате храна за домашния си любимец, дайте приоритет на висококачествените, естествени съставки. Добра идея е да се консултирате с ветеринарния си лекар за съставяне на персонализиран диетичен план и препоръки. От сладки картофи до броколи, риба или киноа – има различни начини как да интегрирате здравословни човешки храни към менюто на четириногия ви другар. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

Вижте още: Най-добрите човешки храни за кучетата

 

Виж още