Защо кучетата ближат взаимно очите си?

кучета облизване Снимка: iStock

О близването е инстинктивно поведение при кучетата. Макар да е съвсем нормално обаче, понякога това включва области, които са леко странни (от наша гледна точка) като очите, например. 

Когато станете свидетел на това за първи път, може да изпаднете в леко недоумение и да се зачудите защо четириногите ближат взаимно очите си? Дали това се счита за приятелски жест? Търсене на внимание? Или опит на две животни да се сближат?

кучета облизванеСнимка: iStock

Има няколко вероятни причини, поради които едно куче може да оближе окото на друго. Нека разгледаме пет от тях:

Dogsandcats.bg
  • Подчинение и уважение

Един от начините, по който възрастните кучета общуват е, като облизват лицата си. Чрез този жест едното животно може да покаже подчинение на другото – облизвайки области от лицето му, като това включва муцуната, брадичката или дори очите. Това е и начин едното куче да уведоми другото, че не представлява заплаха. 

  • Поздрав и обич

Друга възможна причина кучето да облизва очите на друго четириного, е като вид приятелски поздрав. Или просто – проява на нежност, защото чрез облизването животните се свързват едно с друго. Това, впрочем, важи и за връзката им с хората.

кучета облизванеСнимка: iStock

Според последни проучвания, облизването освобождава  невротрансмитери, наречени ендорфини, които помагат на кучетата да се чувстват по-спокойни.

  • Груминг

За кучетата не е лесно да почистят собственото си лице и очи, така че ако имате повече от един домашен любимец и забележите, че питомците ви взаимно облизват очите и муцуните си, те може да го правят като вид грижа. 

кучета облизванеСнимка: iStock

  • Жест на грижа от майката към кутретата

Женското куче облизва очите и лицата на новородените си малки като вид грижа. От една страна – за да ги почисти, а от друга – да се свърже с тях и да ги увери, че всичко е наред. От своя страна, кутретата често облизват муцуната на майка си, защото тя е основният им източник на храна. Да, знаем, че не звучи особено мило, но това е просто естествено кучешко поведение. 

кучета облизванеСнимка: iStock

  • Вкусно е!

Вярвате или не, възможно е някои кучета да ближат очите на други, просто, защото харесват „соления“ вкус на сълзите или секрецията около окото. 

кучета облизванеСнимка: iStock

В заключение, облизването е нормално социално поведение за кучетата и обикновено не е повод за безпокойство. Въпреки това, ако имате домашен любимец, който натрапчиво облизва себе си, вас, даден предмет или друго животно, това може да налага консултация с ветеринарния ви лекар.

 

Виж още