Защо кучетата хъркат

куче спи Снимка: iStock

Д омашният ви любимец дремва ли често на леглото до вас? Ако е така, вероятно сте го чували да похърква доволно от време на време?

Важно е да знаете, че

докато хъркането при някои породи кучета е нормално, то при други може би се касае за симптом на основен здравословен проблем.

Dogsandcats.bg

Това важи с пълна сила ако четириногият ви приятел внезапно е започнал да хърка. В този случай е добре да се отбиете до кабинета на ветеринарния си лекар за консултация.

куче спиСнимка: iStock

Защо кучетата хъркат?

За да разберем защо домашните ни любимци понякога хъркат, важно е първо да разгледаме основните причини за появата на специфичните звуци, които четириногото издава по време на сън. Самото хъркане се случва, когато въздухът среща затруднения или вид ограничение, когато се опитва да премине през гърлото или носната кухина на животното. 

Звукът, който познаваме като хъркане, се причинява от вибрации на горните дихателни пътища, обикновено по време на вдишване. При хората хъркането често се причинява от обструктивна сънна апнея, но това е рядка диагноза при кучета.

куче спиСнимка: iStock

И така, защо кучетата хъркат? Самото хъркане не е болест, а симптом и може да бъде причинено от всичко. Възможностите варират от наднормено тегло през анатомията или позицията на спане на вашето куче. 

Най-честите причини, които карат кучетата да хъркат

  • Позата на спане

Спи ли домашния ви любимец по гръб? Ако отговорът е положителен, то той е по-склонен да хърка. Приблизително 5-10% от кучетата спят с корем и лапички нагоре, а това е позиция, която е свързана с хъркане не само при четириногите, но и при хората. 

Когато кучетата лежат по гръб и си дремват, основата на езика им може да падне обратно в гърлото им, блокирайки навлизането на въздух в навътре.

спящо кучеСнимка: iStock

  • Някои породи са предразположени от други

Всяко нещо, което ограничава нормалното движение на въздушния поток при домашния ви любимец, може да причини хъркане. Някои породи са по-предразположени от други, като това важи най-вече за брахицефалните кучета като Мопс, Булдог и Бостън териер. Анатомията на горните им дихателни пътища е необичайна, което често може да доведе до запушването им. 

кучеСнимка: iStock

  • Наднормено тегло

Ако кучето ви страда от затлъстяване, то това е и една от най-честите причини за поява на хъркане (същото важи и за хората). Излишните килограми водят до образуване на допълнителна тъкан около носа и гърлото на животното, което може да е причина за стесняване на дихателните пътища. Това от своя страна ограничава въздушния поток.

  • Алергиите могат да причинят хъркане 

Домашни любимци, които страдат от алергии, могат да бъдат по-податливи на хъркане поради проблемите с дишането. Ако самите вие или ваш познат страда от сезонна алергия, може би знаете, колко е неприятно и понякога – трудно да се диша през носа, когато състоянието се обостря. Алергените могат да причинят натрупване на слуз и да ограничат дихателните пътища. 

кучеСнимка: iStock

  • Пасивно пушене 

Точно както при хората, така и при домашните ни любимци пасивното пушене може да причини дихателни проблеми и да предизвика хъркане, тъй като димът, макар и не погълнат директно, дразни белите дробове на животното. Пасивното пушене може да доведе до непоправими увреждания на дихателната система на домашния ви любимец, което води до бронхит, астма и постоянно хъркане. 

  • Други причини за хъркане при кучета

Сред другите, по-често срещани проблеми при кучетата, които могат да причинят хъркане, са стоматологични заболявания, инфекции и израстъци в гърлото. 

кучеСнимка: iStock

Макар в повечето случаи похъркването от време на време да не е нещо, което да буди безпокойство, ако забележите нещо необичайно, свързано с поведението на домашния ви любимец – не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да подремват пред камината

Защо кучетата не харесват някои хора

Виж още