Защо кучетата обичат да подремват пред камината

куче камина Снимка: iStock

П рез по-хладните есенни и зимни месеци за много хора няма нищо по-приятно и сгряващо от огнището в камината. Едва ли нещо може да се сравни с романтиката и чувството за уют, които само камината може да даде. А ако имате куче – той най-вероятно е на същото мнение, предвид че да се свият пред тихия огън е любимо занимание на повечето четириноги, когато навън има сняг. 

Домашните ни любимци изглеждат сякаш още по-привлечени от източниците на топлина, отколкото хората. И могат да си дремват с часове свити пред огъня, ако им позволите.

Защо кучетата толкова обичат да дремват пред камината?

Кучетата са топлокръвни същества (също като хората), което означава, че те произвеждат достатъчно количество собствена телесна топлина, която циркулира в тялото чрез кръвта им. Именно това, че много приличат на нас, може би обяснява защо косматите ни другари се наслаждават на дрямката пред огъня също, както го правим и ние. Топлината, идваща от огнището създава чувство на комфорт и кара четириногите ни спътници да се усещат мързеливо-сънливи. А ако някога сте се наслаждавали на приятна дрямка край огъня – добре знаете за какво говорим!

Без да навлизаме в романтично-уютната страна, която наличието на запален в камина огън неминуемо пробужда у нас, ще се ограничим да споделим чисто научното обяснение на нещата. А то е, че когато и ние, и верните ни спътници се затопляме от външни източници, телата ни не трябва да работят толкова усърдно, за да поддържат постоянната ни, вътрешна телесна температура.

Dogsandcats.bg

куче каминаСнимка: iStock

Съвети за безопасност за кучета в близост до огън

В студените дни няма нищо по-хубаво от това да се свием удобно пред камината, заобиколени от най-близките ни хора и, разбира се, домашния ни любимец. Точно както хората, и кучетата ни обичат това усещане за топлина. И въпреки че съвсем няма нищо лошо в това да направите малко място на четириногия си приятел близо до вас пред камината, има някои предпазни мерки, които следва да вземете, когато кучето ви се намира в близост до огън. 

Важно е да установите правила – по същия начин, по който бихте казали на дете да не си играе с огъня, така трябва да обезкуражите и кучето си. Животното не бива да го свързва с времето за забавления, защото щастливо махащата му опашка в близост до жаравата може бързо да доведе до опасна ситуация. Да не говорим колко болезнени могат да бъдат дори леките изгаряния за домашния ви любимец.

Мнозина предполагат, че кучето избира позицията си до огъня с идеята, че ако му стане твърде горещо, ще се дръпне. Това обикновено е така, но не винаги. Има четириноги, които може интуитивно да не могат да преценят кое е най-доброто разстояния от огъня за тях. 

куче каминаСнимка: iStock

Въпреки че е вярно, че кучетата предпочитат да бъдат по-близо до източниците на топлина, отколкото хората, не е безопасно да се вярва, че кучето знае кога да промени позицията или да се отдръпне. Към потенциалната опасност добавяме и факта, че животни, които имат навика да заспиват пред огъня, може да се дехидратират или да се изгорят, ако мръднат по-рязко в съня си. За това никога не бива да оставяте кучето си без надзор около запален огън. 

Ето и още няколко съвета, с които да гарантирате безопасността на домашния си любимец пред камината.

  • Обучението е на първо място

Както споменахме малко по-горе, важно е да се въведат някои правила, така че домашният ви любимец да разбере какви са границите, когато се приближава до запалена камина. 

Някои кучета и котки знаят интуитивно, че не бива да се доближават до горещи предмети, но при други интересът и любопитството побеждават вроденото недоверие. За това не бива да разчитате на личната преценка на животното – от първостепенно значение е то да научи, че камината не е за игра, в нея не се бърка с лапи или муцуна и винаги трябва да се пази безопасно разстояние. 

  • Без игри близо до огъня

Дори ако домашният ви любимец не е заинтересован от „близки срещи“ с камината, той може по невнимание да се изложи на риск от сериозни изгаряния, ако използвате зоната около нея за игра. Махащата опашка, дългата козина и чувствителните лапи са само някои от откритите участъци на животното, които могат да се изгорят дори от една случайна искра. 

За да избегнете нежелани и болезнени за косматия ви приятел инциденти, ограничете хвърлянето на лакомства и играчки в близост до огъня. Вместо това – пренасочете забавленията в друга, по-безопасна част от дома си. 

  • Не оставяйте кучето без надзор около огън

Ако планирате да използвате често камината си тази зима, уверете се, че докато не сте у дома и тя не се използва, няма останали тлеещи съчки, въглища или дървета. Това е превантивна мярка, която ще гарантира, че вашето куче (дори да се опита) няма да има възможност да се нарани. 

куче каминаСнимка: iStock

Елементи от камината като пепел, малки камъчета и пръчици могат да са опасни при поглъщане, за това винаги слагайте бариерата отпред през целия ден. Ние бихме ви препоръчали да не използвате преграда от стъкло ако имате куче у дома, защото четириногите, които обичат да виждат и се забавляват с отражението си, могат да се доближат твърде близо до нагорещената повърхност. 

  • Не забравяйте амортисьора

Амортисьорите служат за задържане на топлината, когато камината не се използва, както и за отделяне на дима, докато в нея гори огън. Ако амортисьорът е затворен, докато камината работи, всички в къщата ще бъдат изложени на въглероден окис, който може да бъде токсичен както за хора, така и за животни. За това – от съображения за сигурност винаги проверявайте дали клапанът на камината е напълно отворен, преди да запалите огън. 

  • Следете отблизо

Добре знаем, че когато нещо привлече вниманието на домашния ни любимец, той може да бъде много бърз и ловък. Кучетата са експерти в редица пакости като кражба на храна от масата, разгъването (за отрицателно време) на ролка тоалетна хартия и изваждането на връзките от обувките (те са далеч по-интересни за дъвчене!). Така че – винаги, когато сте запалили камината и в нея гори огън, следете непрекъснато къде се намира вашия космат другар. Нужни са едва няколко секунди разсейване, за да може кучето да се изгори на огъня. За това – ако ви се налага да свършите нещо в стая или помещение, от което нямате пряк поглед на камината, най-добре е да вземете домашния любимец със себе си. Или да помолите друг да го наблюдава. 

Други съвети и съображения за сигурност

Ако домашният ви любимец неволно е влязъл в контакт с разпален огън, може да забележите рани, подобни на тази от слънчево изгаряне. Имайте предвид, че някои четириноги може и да не покажат веднага физически признаци на дискомфорт. За това не забравяйте периодично да проверявате тялото на кучето за зачервени участъци. При животни с по-светла и тънка козина това е по-лесно, отколкото при тези с по-плътна или четинеста грива. 

куче каминаСнимка: iStock

Въпреки че може да ви изглежда, че домашният ви любимец е по-близо до огъня, отколкото вие бихте се чувствали удобно, не бързайте да дърпате четириногото далеч от камината. 

Добър начин да проверите дали не се е нагряло прекомерно, е да погалите козината. Ако е твърде гореща, за да можете да задържите ръката си на нея повече от 10 секунди, значи домашният ви любимец е твърде близо до огъня и има риск от изгаряне.

Ако имате камина, то със сигурност сте почитатели на уютните зимни вечери през огъня. За да си прекарате максимално приятно и релаксиращо – уверете се, че зоната около огъня е оптимално безопасна за вас, както и за домашния ви любимец. Топлият огън може да бъде красиво и сгряващо нещо, но никога не е напълно безопасно. 

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Защо кучетата обичат да дъвчат пръчки

 

Виж още