Защо кучетата и котките ни поздравяват толкова различно

куче и котка Снимка: iStock

В секи стопанин на куче знае колко щастлив и нетърпелив да покаже радостта си е домашният му любимец всеки път, щом се прибере у дома. Причините косматият ви приятел да е толкова екзалтиран и емоционален от вашето завръщане са няколко.

Според учените, на първо място е фактът, че четириногите са социални животни, които имат нужда и търсят компания. Когато вие не сте наоколо, кучето ви изпитва лек до умерен стрес от вашето отсъствие, степента на който зависи от личността, обучението, развитието и средата на вашия домашен любимец.

Моментът, в който се прибирате у дома, бележи облекчение и възможност животното да изрази своята привързаност към вас. И да, действително кучето изпитва радост, че ви вижда!

Dogsandcats.bg

Защо кучето е толкова развълнувано от вашето завръщане?

Друга причина защо домашният ви любимец задължително бърза да ви поздрави веднага, след като се приберете, е свързана с факта, че много четириноги се чувстват отегчени през деня - липсва им необходимото психическо и физическо обогатяване, което да направи деня им пълен. 

куче и коткаСнимка: iStock

Куче, което няма какво да прави или с какво да ангажира вниманието си през часовете, през които ви няма, ще е много развълнувано, когато се върнете, защото това за него означава:

  • Предстоят му много по-интересни дейности с любимия му човек
  • Ще има с кого да поиграе
  • Ще отиде на разходка – упражнения и социални контакти
  • Предстоят му положителни преживявания, като да похапне вечерята си или да получи допълнително лакомство

Защо котките не ни поздравяват по същия начин?

Когато разглеждаме как котките поздравяват стопаните си, често картината е съвсем различна. Мъркащите домашни любимци със сигурност не са известни с това, че буйно и радостно скачат върху хората си, изразявайки щастие от факта, че ги виждат.

Тази липса на явно емоционална реакция оставя много хора с впечатлението, че котките са по-безразлични към стопаните си и далеч не са толкова любящи и привързани както кучетата. 

Изследванията на поведението им обаче показват, че това твърдение е неправилно. И ние може би тълкуваме погрешно поведението на гальовните домашни любимци през призмата на това, което сме виждали като демонстрация на щастие от завръщането ни при четириногите. 

куче и коткаСнимка: iStock

Какво казва науката?

Котките проявяват поведение на поздрав спрямо хората, което е подходящо за техния вид. Това може да е докосване на носа, триене на главата или леко отъркване. Следователно котка, която се приближава до вас веднага, след като се приберете вкъщи и търси контакт, изразяваприятелски поздрав, който е „запазен за познати“ членове на нейната социална група.

Да, може да не изглежда толкова буйно, колкото поздрава на кучето, но за мяукащия домашен любимец – това е израз на същото ниво на удоволствие от появата ви, просто е поднесен по малко по-завоалиран начин. 

Как биха поздравили дивите котки?

Всъщност, котките в дивата природа и в домакинствата образуват социални групи с други от своя вид. И взаимодействат само с техни членове, като почти не поздравяват непознати. При кучетата ситуацията е по-различна – особено ако домашният любимец е по-приятелски настроен, той не би имал нищо против да приветства дори непознатите, които идват на вратата ви. Докато котката – тя предпочита да ги съзерцава хладнокръвно отдалеч. 

Разбира се, има представители и на кучетата, и на котките, които могат и да не действат по начин, съответстващ на техния вид. 

Котките са гласовити

Друга форма на поздравително поведение, която е много често срещана при котките, е вокализацията. Интересен факт е, че мяукащите домашни любимци са „едни от най-гласовитите месоядни“. Котките могат да проявят поздравително поведение чрез мъркане, триене, мяукане и дори вой (при животни, които са по-стресирани при раздялата и по-емоционални от евентуалното ви завръщане), а често – когато се приближават до вас с вдигнати опашки. 

коткаСнимка: iStock

Така че – не бихме могли да кажем, че котките са безразлични към завръщането на стопаните си. Любителите на тези домашни любимци, а и изследователите в областта биха оборили тази идея. Те просто трябва да бъдат разбрани, а демонстрациите им на приятелско, ориентирано към привързаността поведение – оценени. 

И кучетата, и котките споделят ясна социална принадлежност към своите човешки семейства и я изразяват по свои уникални начини. А и винаги е приятно някой да ни очаква да се завърнем у дома – независимо как го показва, не мислите ли?

 

Вижте още:

Защо кучетата гонят котки

Виж още