Защо кучетата гонят котки

куче гони котка Снимка: iStock

В секи стопанин на куче знае, че домашният му любимец обича преследването. Може да сте виждали косматия си приятел да гони птици, катерици, тенис топката си и да, дори собствената си опашка. Но какво да кажем за котките? Защо, въпреки че могат да се разбират чудесно и да са приятели, кучетата обичат да преследват котки?

Кучето ми мрази ли котката ми?

Не, не е задължително. Всъщност, кучетата и котките не са врагове. Техните естествени инстинкти и различни наклонности, включително – лов и стремеж към залавяне на потенциалната плячка, причиняват преследването. Обикновено именно разликите в поведението карат четириногите и мяукащите домашни любимци да действат в противоречие помежду си, а не взаимна неприязън едни към други. 

куче гони коткаСнимка: iStock

Защо кучетата гонят котки?

Има няколко причини, поради които кучето ви може да преследва вашата или някоя улична котка:

Dogsandcats.bg
  • Смесени сигнали между кучета и котки

Според Американския киноложки клуб (АКС) кучетата и котките имат различен език на тялото. Това е причината животните да си изпращат специфични (неразбираеми) сигнали едно на друго, които се тълкуват погрешно. 

Докато котката може да сигнализира, че е раздразнена с движение на опашката, това може да бъде интерпретирано от кучето като добре дошла покана за игра. Пресичането на смесените сигнали често води до поведението на преследване.

  • Борба за плячка

Ако домашният ви любимец е представител на ловна порода, то най-вероятно у него има силно заложени инстинкти и желание да търси, дебне и преследва потенциалната си плячка. В очите на четириногото котката ви може да бъде много примамлива „мишена“. Въпреки че може да не успеете да се преборите докрай с естествените наклонности на преследване на косматия си приятел обаче, със сигурност можете да го обучите да не гони котката ви чрез положително подсилване.

  • Скука

Ако кучето ви преследва котката или други животни прекомерно, това може да се дължи на отегчение. Вариант е и животното да усеща тревожност при раздяла (ако отсъствате по цял ден) и да се нуждае от повече упражнения и/или умствена стимулация. 

Често пъти поведението на преследване, което настъпва внезапно и е необичайно, може да е признак, че домашният ви любимец има нужда от повече физическа активност и раздвижване на ума. Повечето четириноги се нуждаят между 30 минути и два часа упражнения всеки ден – в зависимост от възрастта, породата и здравословното им състояние. 

куче гони коткаСнимка: iStock

Могат ли кучетата и котките да се разбират?

Кучетата и котките могат да се разбират и да съжителстват спокойно заедно. Въпреки че е известно, че четириногите обичат да гонят пухкавите си съквартиранти, задвижвани от естествените си инстинкти, това влечение към преследване на плячка не означава непременно, че двата вида домашни любимци не могат да живеят заедно. 

Ако имате желание да отглеждате куче и котка, то ще е необходимо да се въоръжите с малко повече търпение и да сте готови да отделите време за обучение. Целта ви ще бъде да изградите добро поведение у кучето в присъствието на вашия котешки приятел. Всичко е възможно, а ако срещате трудности – винаги можете да се обърнете към ветеринарния си лекар или професионален треньор, който да ви помогне и напътства. 

куче и котеСнимка: iStock

Как мога да науча кучето си да не гони котки?

Специалистите от АКС са категорични, че най-добрият начин да обезкуражите поведението на преследване при кучето си спрямо котките, е чрез положително подсилване. Какво ще рече това?

Винаги бъдете готови да възнаградите косматия и приятел с лакомства щом отклони поглед или игнорира вашата котка. Същото се отнася и ако тръгне да преследва такава на улицата – ако изпълни вашата команда „спри“ или „стой“ и преустанови гоненето – следва да получи похвала и награда.

Бъдете последователни, защото правейки това вашият домашен любимец научава, че ще получи лакомство всеки път, когато реши да не участва в преследване и вместо това ви послуша. 

куче и коткаСнимка: iStock

Можете също да давате от любимите награди на кучето си, когато котката ви е наоколо, но не се стига до взаимодействие между двете животни. Така продължите с изграждането на положителна връзка помежду им. Например, пухкавият ви приятел си дремва на дивана, а четириногото – на килима на пода. 

Ако въпреки усилията и награждаването поведението на преследване продължава, това значи, че вашето куче може би се нуждае от повече умствени и физически упражнения. Опитайте се да му отделите повече внимание през деня, за да подкопаете желанието за преследване. 

Картинката на куче, което гони котка се е запечала в ума на мнозина от нас. И сякаш логично би било да кажем, че двата вида домашни животни никога не биха могли да съжителстват в „мир и любов“ заедно. Истината обаче е малко по-различна. 

Кучетата гонят котки поради разликата в естествените инстинкти и поведение на двете животни. Те общуват по различен начин и това може да предизвика поведение на преследване. В зависимост породата на домашния ви любимец, то може да е генетично заложено и да се проявява по-силно от обичайното. Но само, защото кучетата имат естествен инстинкт да гонят котки (по-голям, движещ се предмет), това не значи, че не могат и да се разбират с тях. Всичко зависи от правилното обучение, съчетано с положително подкрепление. И много желание и любов от страна на собственика!

 

 

Виж още