Защо кучетата ядат хартия

куче хартия Снимка: iStock

С лужили ли сте си с класическото извинение като дете, че „нямате домашно, защото кучето ви го е изяло“? Е, ако сте собственик на домашен любимец, то вероятно знаете, че всъщност в този популярен израз, който звучи доста наивно, на практика има голяма доза истина. Защото е факт, че някои четириноги наистина ядат хартия – без значение дали е домашно, бизнес отчет, книга, тоалетна хартия или салфетка. 

куче хартияСнимка: iStock

Ако това се отнася и за вашия домашен любимец, то може би се питате на какво се дължи това поведение?

Поведенчески причини зад яденето на хартия

Както посочват от блога Barks, някои от основните причини, поради които кучетата ядат хартия, са поведенчески. Понякога това може да е опит да привличане на внимание или вид забавление. А в много случаи животното може да започне просто да разкъсва хартията и по невнимание да изяде малко. 

Dogsandcats.bg

Ако домашният ви любимец скучае, той може да къса и яде хартия, само, за да си намери забавно занимание (както други четириноги правят с дъвченето на обувки или унищожаването на мебели). Повече упражнения, време за игра и умствена стимулация може да са всичко, от което животното се нуждае, за да спре с това поведение. Идентично, ако питомецът ви смята, че не получава достатъчно внимание от вас, той може да къса документите ви, за да ви накара да насочите поглед към него.

куче хартияСнимка: iStock

Решението и тук е да обърнете повече внимание на животното, да увеличите времето за игра и да ангажирате ума му в друга посока, която не включва хартия. И накрая, понякога четириногите ядат салфетки или хартиени кърпички просто, защото им допада вкуса им. Ако, например, по салфетката ви има остатъци от храна, косматият ви другар може би просто смята, че тя мирише добре и това го привлича. Ако това е проблемът, добрата новина е, че просто трябва да сте малко по-внимателни и винаги да почиствате добре дома си. 

Пика при кучетата

Яденето на нехранителни продукти като хартия, е известно като Пика, пишат от Pet Health Network. При кучетата, това хранително разстройство може да бъде причинено от редица медицински проблеми, включително хранителни дефицити, електролитен дисбаланс, диабет, висока кръвна захар, ендокринни нарушения или дори глад. И не е задължително да е свързано с физически проблем. 

куче хартияСнимка: iStock

Понякога кучетата изпитват психични разстройства като тревожност или полифагия - състояние, при което кучето постоянно се чувства гладно и иска да яде през цялото време, пишат от Американския киноложки клуб.

Как да ограничим яденето на хартия при кучето си

Ако кучето ви изглежда е развило Пика, важно е да посетите ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви помогне да определите основната причина за състоянието и ще назначи курс за лечение. За да направи това, лекарят ще ви зададе въпроси, свързани със здравната история и поведението на домашния ви любимец, включително – с навика му да яде хартия, както и с диетата му. Може да са необходими и някои медицински тестове като кръвна картина, анализ на урината, ултразвук или ендоскопия.

куче хартияСнимка: iStock

Когато проблемът, свързан с яденето на хартия, е в следствие на конкретно медицинско състояние, лечението ще варира в зависимост от конкретната диагноза. Ако той е от психологическо естествено, може да се наложи да поработите допълнително върху обучението на питомеца си. А може да е достатъчно просто да държите хартията, салфетките и тоалетната хартия извън обсега на животното, за да ограничите това поведение. 

И накрая, ако не открие медицински или психологически проблем, ветеринарният ви лекар може да ви даде съвет относно поведенческите аспекти, свързани с проявата му – как да облекчите скуката или търсенето на внимание, които питомецът ви демонстрира. 

Вижте още: 

Пика – хранителното разстройство, което кара кучетата да ядат боклуци

Защо кучетата обичат да ядат странни неща

Виж още