Защо кучетата обичат да ядат странни неща

куче Снимка: iStock

А ко отглеждате куче или сте имали домашен любимец в миналото, то добре знаете, че колкото и богато да е менюто на косматия ви другар, независимо от цената на храната или количествата лакомства, които му давате дневно, животното обича да консумира и някои нехранителни продукти. Да, говорим за камъни, пластмаса, лепило, пръст, котешки изпражнения... И няма как да не се запитаме защо? Има редица възможни причини за това поведение на домашния ви любимец. За това – нека заедно разгледаме някои от тях. 

торбичка за боклук на кучеСнимка: iStock

  • Хранителни дефицити и медицински състояния

Днешните търговски храни за кучета покриват нуждите на почти всяко четириного, осигурявайки му, на теория, всичко, от което има нужда. Въпреки това, някои от тях могат да са с по-ниско съдържание на определени вещества. Това може да доведе до инстинктивно поведение от страна на животното, чиято цел е да допълни диетата си с това, което му липсва в нея. 

Някои кучета с определени медицински състояния, като болест на Кушинг, синдром на малабсорбция или хипертиреоидизъм, са по-склонни да ядат изпражнения, поведение, наричано още копрофагия. Ако това се случва често – добра идея е да заведете питомеца си на ветеринарен лекар, за да провери дали животното няма хранителни дефицити. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вариант е и да започнете да редувате различни видове храни, за да сте по-спокойни, гарантирайки си, че животното получава разнообразие от витамини и минерали. 

Вижте още: Пика – хранителното разстройство, което кара кучетата да ядат боклуци

  • Скука и тревожност

Кучетата се отегчават лесно, особено ако трябва да стоят сами по цял ден. Невъзможността да изразходват енергията и липсата на забавления, могат лесно да прераснат в деструктивно поведение при някои четириноги. А то, както добре знаем, често включва ядене на всичко, което могат да намерят наоколо. 

Четириноги, които са стресирани или изпитват тревожност при раздяла, често дъвчат и гризат всичко, което им попадне, за да облекчат стреса или разочарованието от липсата на стопанина им.

Знаем, че няма какво да направите относно часовете дневно, които домашният ви любимец е принуден да стои сам вкъщи. Но се опитайте се да уверите, че животното получава достатъчно упражнения и умствена стимулация, за да намалите усещането за скука и отегчение. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето ни изпитва тревожност при раздяла

  • Необходимост от нещо за дъвчене

Има някои четириноги, които просто обичат да имат нещо за дъвчене. Тези кучета често са толкова обсебени от това си „забавление“, че не усещат кога поглъщат малки части от предмета, който е в устата им. За да намалите рисковете от задяване или чревни блокажи, уверете се, че домашният ви любимец има на разположение играчки с подходящ размер, които не може да разкъса и погълне. И винаги дръжте всичко, което е потенциално опасно, извън обсега на кучето. 

кучеСнимка: iStock

  • Инстинкт

Кучета, които са били затворени в клетка или са обитавали твърде малко по площ място за дълги периоди от време, често ядат изпражненията си, за да почистят мястото, където живеят. Като чистачи, предците на домашните ни любимци са яли изпражненията на други животни просто, защото са им били под ръка. И да, макар да не можете да си го представите лесно, вашият четириног приятел може все още да има този инстинкт да яде всичко, което намери. 

Важно е да знаете, че инстинктът може да бъде труден за преодоляване и често налага помощта на сертифициран треньор за домашни любимци, който може да ви научи как да намалите импулса на животното „да чисти“. 

кучеСнимка: iStock

  • Любопитство

Това е една от най-често срещаните причини кучетата да ядат странни неща. Четириногите опитват и изследват структурата на нещата чрез устата си. Понякога те поглъщат предмети случайно или защото има добър вкус. Доколкото е възможно, дръжте предметите, които се притеснявате, че домашният ви любимец може да погълне на места, до които животното няма достъп. И бъдете нащрек за всичко, което кучето може да погълне, докато се разхожда или играе в двора.

  • Жажда и вкус

Жаждата на вашето куче и предпочитанията му към определени вкусове може би са пряко свързани с нещата, които то яде. Особено в случаите на ядене на трева и мръсотия. 

кучеСнимка: iStock

Някои специалисти по кучешко поведение предполагат, че четириногите в дивата природа са яли трева, за да си набавят фибри. Мръсотията и пясъкът пък, често съдържат следи от други животни, насекоми или остатъци от боклук, което ги превръща във вкусно лакомство за косматия ви другар. Да държите кучето си далеч от „вкусната мръсотия“ е единственият начин да го спрете да я яде.

 

Вижте още: Какво стои зад непослушното поведение на кучето

Виж още