Защо кучетата идват, когато ги извикаме по име

куче човек парк Снимка: iStock

Р азпознаването на името е една от най-важните команди, на които трябва да научим кучето си, ако не и най-важната. Това е необходимо не само с оглед на безопасността на животното, но само си представете колко трудно би било да живеете всеки ден, ако домашният ви любимец не отговаря на репликата ви „ела“. Звучи като абсолютен кошмар, нали? 

За щастие, кучето ви най-вероятно реагира незабавно и последователно, когато го повикате, независимо дали се намирате у дома, на закрито, или навън. Чудили ли сте обаче, дали четириногите разбират собственото си има, след като винаги реагират по определен начин? Нека заедно се опитаме да разберем защо домашните ни любимци идват, когато извикаме името им и имат ли действително способността да го разпознават като свое? 

куче човек паркСнимка: iStock

Коренът на поведението

Кучетата са вербални животни, които общуват помежду си и с нас чрез различни знаци на езика на тялото. Да, косматите ни другари разбират някои основни човешки думи, но въпреки това, когато става въпрос за разбиране на нашия език, някои четириноги са по-вербални от други. Как е възможно?

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци реагират на навик, храна или тонът на гласа ни. Те научават думи чрез комбинация от дедуктивни разсъждения и положително подсилване. Ето защо, четириногите отговарят на нашите команди и изпълняват трикове, когато го поискаме от тях. 

Идеята е да научите кучето си, че когато извикате името му, ще се случи нещо прекрасно! 

Животните научават имената си чрез класическо обуславяне, което може да се постигне чрез положително подсилване. Но едва ли кучетата се разпознават като свързани с начина, по който ги наричаме. Или с други думи – четириногите се научават да отговарят на името си, но не и да се идентифицират с него.

куче човек паркСнимка: iStock

Как можем да бъдем сигурни какво точно разбира кучето ни?

Подобно на много други аспекти, свързани с живота на домашния ни любимец, и това поведение предизвиква многобройни дебати за това дали кучетата наистина се разпознават като тези, които са извикани. Възможно ли е домашните ни любимци да се научат да картографират имената си върху тази телесна представа за себе си или може би просто заучават собствените си имена, без да имат пълно съзнание, че те се отнасят до самите тях?

Няма как да сме сигурни. Но какъвто и да е случаят, четириногите реагират на припомняне, защото могат да разчитат контекста и езика на тялото. 

Насърчаване на поведението

Както вече споменахме, да научите кучето си да идва, когато бъде повикано, е най-важният урок, който можете да му предадете. Но какво ще стане, ако животното просто ви игнорира и откаже да се съобрази с командата? 

куче човек паркСнимка: iStock

На първо място, не трябва да приемате това като обикновено лошо поведение, а по-скоро като липса на успешно обучение. 

Ако искате да насърчите кучето си да идва, когато викате името му, забравете за наказанията или повишаването на тон. Вместо това се фокусирайте върху последователно обучение, търпеливо повторение и положително подсилване. Най-добре е да заложите на петминутни тренировъчни сесии. Започнете като произнесете името на кучето и осъществите контакт с очи. След това кажете „да“ и дайте на четириногото лакомство. Повторете в същата последователност няколко пъти, като постепенно увеличавате разстоянието между вас и кучето, използвайки същия положителен тон. Това ще насърчи домашния ви любимец да спре това, което прави, и да потърси от вас посока за действие, когато го повикате.

Уверете се, че не използвате името на кучето си за наказание или когато сте разочаровани от него. В противен случай е напълно възможно четириногото да започне да свързва името си с негативно чувство или действие. А по този начин няма как да е нетърпеливо да дойде при вас, нали? Грешка би било да установите тази жизненоважна команда като отрицателна, защото тя ще предизвиква у косматия ви другар чувство на страх, когато я чуе, а вие не искате това.

Когато сте в парка, никога не пускайте кучето си да се разхожда без повод, докато не го научите на командата за отзоваване и не забравяйте винаги да имате вкусни лакомства под ръка. 

Заключение

Ако искате да разберете дали кучето ви знае името си или не, просто го повикайте и вижте как ще реагира! Ако се обърне към вас и ви погледне в очите, отговорът е да, а ако не...  ще трябва да се постараете повече!

Добрата новина е, че не е никак сложно! Само чрез малко ежедневно обучение, последователност и положително подсилване съвсем скоро ще можете да си „говорите“ с животното точно, както бихте разговаряли с най-добрия си приятел. 

 

 

Виж още