Защо кучетата лаят, когато на вратата се звънне

куче лае Снимка: iStock

В сички сме свикнали с реакцията на кучето ни, когато на вратата се звънне. Да, при някои четириноги тя е далеч по-силна, отколкото при други, но е факт, че няма домашен любимец, който да си стои мирно и тихо, когато чуе шума на звънеца. Замисляли ли сте се защо това е така?

Кучетата лаят щом се звънне на вратата поради различни причини. По-доброто им разбиране ще ви помогне да се приспособите по-лесно и да си изградите поведение за тези моменти, което може да елиминира част от допълнителния шум. Или поне можете да опитате!

куче лаеСнимка: iStock

Най-честите причини защо кучето ви лае, когато на вратата се звънне, включват:

Dogsandcats.bg
  • Предупреждение

Повечето кучета са се научили да свързват шума на вратата с човек, намиращ се от другата й страна, който иска да влезе. Домашният ви любимец знае това и иска да е сигурен, че и вие сте наясно, че там има някой, който се опитва да навлезе във вашата територия. Така че ви уведомява по най-добрия начин, който знае – като лае силно, разбира се!

куче лаеСнимка: iStock

Освен това, косматият ви другар несъмнено е забелязал модела на събитията, които се случват, след като ви алармира, че е чул звънеца: той лае, вие отивате до вратата и я отваряте, преди да реагирате на това, което е от другата й страна. Така животното е спокойно, че е спазило своята част от тази рутина. 

  • Знак за прекъсване

Звънецът на вратата означава, че ще се случи нещо ново, това е промяна на статуквото. Може би вашият домашен любимец е бил зает да дъвче любимата си играчка или да гони топката си от стая в стая, а сега тази дейност трябва да спре, защото може да започне друга. Или кучето ви кротко си е дремвало, а шумът от звънецът на входната врата го е извадил от сладките му сънища внезапно. Каквото и да е тълкуването на прекъсването, то все пак е промяна в случващото се в дадения момент. А за едно куче това е достатъчна причина извиси глас. 

куче лаеСнимка: iStock

  • Любопитство

Някои кучета спират да лаят, когато видят, че стопанинът им се насочва към вратата, докато други продължават. Това е така, защото животните се чудят кой или какво ги чака от другата страна. Не бива да забравяме, че домашните ни любимци са социални животни, които имат нужда от общуване. Когато на вратата се звънне, има вероятност новият „някой“ да поиска да ги погали, да си поиграе с тях или да ги почеше зад ушите.

куче лаеСнимка: iStock

  • Страх

Понякога лаят на кучето е неговият начин да ви каже, че новата дейност (в конкретния случай – звъненето на вратата), го плаши. При някои четириноги звънецът често извиква асоциация с неизвестното. Какво ли ги чака от другата страна? Дали това не е нещо опасно за семейството им? 

Защитната природа на кучетата често ги кара да изразяват загриженост за своите човешки спътници именно чрез продължителен лай. Вашето куче няма как да знае какво го чака от другата страна на вратата – дали е заплаха или нещо добро, като приятел или доставка на храна. Независимо дали се страхува, развълнувано е или просто иска да ви предупреди, несъмнен факт е, че домашният ви любимец получава прилив на адреналин щом на вратата се звънне. То може да вика подкрепление или да чувства, че е негова отговорност да ви защити. А не е изключено и да е преизпълнено с радост, защото обича компанията! 

куче лаеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо някои кучета лаят по-рядко от други

 

Виж още