Защо кучетата обичат да ги чешат по дупето

куче Снимка: iStock

К учетата са невероятни същества, които внасят обич, енергия и радост във всеки наш ден! Колкото и добре да познаваме домашния си любимец обаче, има някои негови действия, които често ни озадачават. Като това защо на четириногите толкова им допада да ги чешем по задните части? 

Да, сещате се, онова място, точно там, зад опашката. Да, докато намираме логика в чесането по ушите, разтриването на коремчето или по врата, всички кучета сякаш обичат чесането по дупето. Но замисляли ли сте се защо? 

кучеСнимка: iStock

Основната причина, поради която повечето кучета обичат да ги чешат по задните части е, че това е трудна за достигане зона,

Dogsandcats.bg

коментира д-р Бони Бийвър, професор по ветеринарна медицина в Тексаския университет. „Помислете за най-трудното място, което се опитвате да достигнете в средата на гърба си... и колко хубаво би било, ако някой го почеше вместо вас!“.

Това е и зона с много нервни окончания, което обяснява удоволствието, което косматите ни другари изпитват, когато ги чешем по дупето. Въпреки че несъмнено е приятно, д-р Бийвър напомня, че е добре да следим за признаци на сърбеж или дискомфорт. Прекомерно чесане, лоша миризма или плешиви петна могат да сигнализират за алергии или кожни проблеми.

кучеСнимка: iStock

Следете за езика на тялото

Бъдете внимателни и не предприемайте непоискани действия – дори и на вашия домашен любимец да му харесва чесането по дупето, това не се отнася за всяко куче. Изключението най-често се отнася за малките кученца, тези, които се страхуват от допир или животни с артрит на гърба и задните крака. 

Ако едно четириноги ръмжи, щрака със зъби или просто се отдалечава, разберете намека му. Не приемайте нещата лично – някои четириноги просто не обичат да бъдат докосвани на определени места.

куче задни частиСнимка: iStock

Вижте още: 

8 най-чести неща, които кучето ви прави, когато не сте вкъщи

Виж още