8 най-чести неща, които кучето ви прави, когато не сте вкъщи

куче Снимка: iStock

кучеСнимка: iStock

Кучетата са любопитни и интелигентни същества, но поведението им понякога може да бъде озадачаващо, особено когато са оставени сами. Въпреки че често се чудим какво ли правят косматите ни приятели в наше отсъствие, напредъкът в технологиите за видео наблюдение разкрива някои изненадващи и странни дейности. Тези поведения могат да варират от странни до тревожни, предоставяйки ни представа за нуждите, емоциите и инстинктите на четириногите. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно осем странни, но обичайни неща, които кучето ви (вероятно) прави, когато не сте вкъщи. За да имате поне бегла представа от заниманията на питомеца си, когато е оставен без компания. 

Dogsandcats.bg
  • Гледа през прозореца

Едно от най-честите неща, които кучетата правят, когато останат сами, е да прекарват много време, загледани през прозореца. Тази дейност може да изглежда безобидна, но понякога може да показва, че питомецът ви се чувства тревожен или отегчен. В някои случаи постоянната бдителност може да бъде и признак на тревожност при раздяла. Възможно е домашният ви любимец да търси признаци за вашето завръщане или да се опитва да се забавлява, като наблюдава дейността навън. 

куче прозорецСнимка: iStock

  • Пренареждане или унищожаване на предмети

Много кучета проявяват разрушително поведение, когато са оставени сами, като това най-често включва дъвчене на мебели, късане на възглавници или местене на предмети из къщата. Това може да е индикация за скука, безпокойство или липса на достатъчно упражнения. Кучетата имат естествен инстинкт да дъвчат и изследват, а когато не им се осигурява достатъчно умствена и физическа стимулация, може да се обърнат към вашите вещи в търсене на забавление. 

кучеСнимка: iStock

  • Прекомерен лай или вой

Някои кучета изразяват страданието си чрез вокализации, като прекомерен лай или вой, когато са оставени сами. Това поведение може да бъде особено проблематично, ако имате съседи или живеете на място, където е необходимо да се пази тишина. Прекомерната вокализация често е признак на безпокойство от раздяла или скука. 

куче се криеСнимка: iStock

  • Крачене напред-назад или в кръг

Краченето или въртенето в кръг е друго поведение, което кучетата могат да проявяват, когато се чувстват тревожни или стресирани. Тези повтарящи се движения могат да бъдат техния начин да се справят с емоциите си и да освободят натрупаната енергия. Ако домашният ви любимец крачи или кръжи прекомерно, когато не сте у дома, това може да показва безпокойство при раздяла или натрапчиво поведение.

  • Криене или търсене на комфорт в малки пространства

Някои кучета реагират на отсъствието на стопанина си, като се крият или търсят утеха в малки, затворени пространства. Това поведение може да бъде начин животното да се почувства сигурно, когато е само. Домашните любимци често се крият под мебели, в килери или на други тихи места из къщата.

куче се криеСнимка: iStock

  • Нападане на боклука

Когато останат сами, много кучета може да се изкушат да претърсят боклука за храна или други интересни предмети. Това поведение, освен че предизвиква бъркотия и мръсотия в дома ни, може да бъде и потенциално опасно, тъй като съществува риск животното да погълне нещо вредно. За да предотвратите това, уверете се, че кошчето за боклук е добре затворено или поставено на недостъпно за питомеца ви място.

кучеСнимка: iStock

  • Ангажиране със самоуспокояващо поведение

Някои кучета имат самоуспокояващо поведение, когато са оставени сами, като например – облизват лапите си или дъвчат козината си. Въпреки че случайното почистване е нормално, прекомерното облизване или дъвчене може да показва безпокойство, скука или медицински проблем като алергия или кожни раздразнения.

куче се ближеСнимка: iStock

  • Държи се различно, когато се върнете

Случвало ли ви се е да се приберете вкъщи, а кучето ви да се държи различно? Обикновено сме свикнали домашните ни любимци да ни посрещат с прекомерно вълнение, да скачат, лаят или дори да се изпускат от радост, че ни виждат. Ако това е обичайното поведение на питомеца ви, но той изглежда по-скоро безразличен или дори се крие, когато се връщате у дома, то това може да бъде признак на тревожност при раздяла, прекомерна привързаност или отговор на вашите ритуали за тръгване и завръщане. 

Разбирането на странното поведение на домашния ви любимец, което той има, когато не сте вкъщи, може да ви даде ценна представа за неговото емоционално и физическо благополучие.

Независимо с какво уплътнява времето си животното, в общия случай това са неща, които му помагат да се справи с отсъствието ви. 

Виж още