Защо кучетата обичат да гледат през прозореца

куче прозорец Снимка: iStock

К олко често ви се случва да се уловите, че сте застанали пред някой от прозорците в дома си? Без значение дали вали проливен дъжд или има меланхоличен августовски залез, често можем да се уловим, че стоим захласнато, гледайки навън. И макар да сме свикнали да възприемаме това си поведение като нещо съвсем нормално, когато кучето ни прави същото, започваме да се питаме:

Защо кучетата обичат да гледат през прозореца?

Нека се потопим заедно в 7-те най-чести причини, поради които кучетата обичат да гледат през прозореца. Въпреки че това са основните възможности, комбинации между тях не са изключени. За това и наблюдаването на контекста и времето на това поведение, може да ви помогне да разберете защо косматият ви другар обича да се взира през прозореца. 

куче прозорецСнимка: iStock

  • Забавно е!

Най-вероятната причина, поради която много кучета стоят като залепени за прозореца с часове е, че намират всичко, случващо се навън за интересно и забавно! Ако живеете в по-оживен район, то в близост преминават много хора, животни и превозни средства. А наблюдението на всички тях е истинско забавление за едно куче. Особено ако трябва да прекарва много време у дома, където нищо не се движи…

Dogsandcats.bg
  • Кучето пази територията си

Някои породи като Немска овчарка и Доберман, например, имат инстинкта и желанието да пазят територията си. Като цяло,  четириноги, отглеждани като пазачи или за охрана са по-склонни към прояви на този тип поведение. 

За четириногите с по-защитен характер всяко непознато лице може да се разглежда като потенциална заплаха. Те често застават до прозореца, взирайки се през него за дълги периоди от време, в случай, че някой се появи. 

куче прозорецСнимка: iStock

  • Кучето иска да излезе навън

Често кучетата гледат през прозорците, защото искат да излязат а навън. Има някои домашни любимци, които обичат да са навън дори и, когато вали! Когато едно четириного е на открито, то има усещане за свобода. 

Освен, за да се разтъпче, домашният ви любимец може да иска да излезе навън и, защото има нужда да отиде до тоалетна. Четириногите ни другари са същества на навика и наличието на определена рутина може да помогне да се избегнат инциденти у дома.  

  • Мозъчна стимулация

Кучетата обикновено са активни и игриви животни. Ако не са в състояние да изразходват енергията и да покажат тези си характеристики, като тичат, играят или са заети с нещо, те може да се опитат да намерят други начини да поддържат ума си във форма. Домашният ви любимец може би гледа през прозореца, защото търси начини да остане стимулиран през целия ден. 

куче прозорецСнимка: iStock

  • Оглежда се за плячка

При някои кучета със силно развит хищнически инстинкт, гледането през прозореца е начин да проследят движението на дребни бозайници или птици в близост. 

  • Чака стопанинът му да се прибере у дома

Понякога кучетата може да гледат през прозореца през по-голямата част от деня, защото чакат стопаните си да се приберат. През времето, когато любимите им хора са на работа, до магазина или навън с приятели, четириногите може да нямат какво друго да правят, освен да се взират през прозореца, оглеждайки се за своя човек.

куче прозорецСнимка: iStock
 

  • Приятно му е 

Някои кучета обичат да стоят до прозореца, защото обичат да усещат топлината на слънцето. Когато навън не е горещо, усещането за топлината на слънцето, процеждаща се през прозореца може да бъде нещо безкрайно приятно - както за хората, така и за домашните ни любимци. 

куче прозорецСнимка: iStock

Гледането през прозореца може да изглежда като безсмислено действие за нас, но в кучешкия свят за това поведение има много повече причини, отколкото предполагаме! А, колкото повече се вглеждаме в поведението на домашните си любимци, толкова по-добре можем да общуваме с тях. Важно е да отчитаме и, че по-добрата комуникация винаги е полезна за изграждане на по-дълбока връзка с косматия ни другар. 

Вижте още: 

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Защо кучетата не харесват някои хора

 

Виж още