Защо кучето е развълнувано след като се изходи

куче Снимка: iStock

М омент, познат на всеки, който отглежда куче: веднага щом отиде по голяма нужда по време на обичайната си разходка, домашният любимец видимо се развълнува, ентусиазира и изглежда сякаш му се е случило нещо изключително. 

Ако някога сте си задавали въпроса защо кучето се държи по този превъзбуден начин веднага, след като се облечи, не сте единствени. Защото има много възможни обяснения за това смешно поведение на косматия ви приятел. 

Ето четирите най-вероятни и често срещани причини, които карат кучето ни да започне да прави обиколки на полянката с невероятна скорост след изхождане:

  • Знае, че е направило нещо правилно

Спомняте ли си, че когато дресирахте домашния си любимец да се изхожда навън, често му давахте награда за това, че е свършил работите си извън дома ви? Възможно е кучето понякога все още да си спомня, че някога е получавало лакомство или похвала след тази си постъпка, а това да предизвиква поведение на вълнение и радост от предстоящото поощрение за добре свършената работа.

Dogsandcats.bg

щастливо кучеСнимка: iStock

  • Чувства се добре

Ако странното развълнувано поведение на четириногия ви приятел се проявява по-често по време на вечерната му разходка, то може би се касае за факта, че животното чувства облекчение в следствие на многото часове задържане. Когато успее да се „освободи“ от това, което му тежи, то намира своя начин да го „отпразнува“.

  • Проблем с изхождането

Понякога, когато си мислим, че кучето ни е свършило с ходенето по голяма нужда, то прави няколко бързи обиколки на близката градинка и след това си намира ново място, където да повтори процедурата. В този случай животното има някакъв проблем с изхождането, най-често запек или е погълнало някакъв предмет, който има нужда да изхвърли, а адреналинът, който генерира от тичането му помага. 

кучеСнимка: iStock

  • Маркиране на територия

Кучетата са териториални животни. Ходенето по голяма и малка нужда са два от начините, по които те маркират мястото, където са били и смятат за свое. Споменавали сме и преди, че домашните ни любимци имат специални жлези на възглавничките на лапите си. Ритайки назад с крака, след като са се изходили или подскачайки (да, някои го правят!) в близост до мястото, те добавят още повече от своя аромат с цел да утвърдят, че това е тяхната територия.

кучеСнимка: iStock

Каквато и да е причината за странното, на моменти – необяснимо радостно поведение на домашния ни любимец, след като се изходи, едно е сигурно – погледнато от страни е изключително забавно! А и кучето ви няма да ви се разсърди, че му се смеете!

 

Вижте още:

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучетата душат дупетата си

Виж още