Защо кучетата обичат да ядат сняг

куче в снега Снимка: iStock

С лучвало се е на всеки, докато е бил още хлапе. Навън има силен снеговалеж (може би – първият за сезона), а ние нямаме търпение да му се порадваме. Излизаме навън, затваряме очи, отваряме уста и хващаме снежинките с върха на езика си. Звучи ли ви като нещо познато? А защо мислите, че кучето ви също не се забавлява „по детски“ на снега навън?

Факт е, че докато вие се удивлявате искрено на уникалната нежност и сложност на всяка падаща снежинка, съзерцавайки хладното спокойствие, с което всичко навън се обръща с бяла пелена, вашият домашен любимец предпочита да се търкаля и въргаля в снежните преспи. И междувременно – да похапва голяма част от тях. За това – няма как да не се зачудим – нормално ли е косматият ни приятел да обича да яде сняг и защо го прави?

Защо кучетата ядат сняг?

Четириногите ни приятели вероятно обичат да похапват сняг по същите причини, поради които хората отварят уста, когато видят снежинки да падат от небето. Снегът е вкусен, той е различен от всичко останало, което можем да опитаме в ежедневието си. Топи се приятно и ни хидратира неусетно.

куче в снегаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Има и няколко други причини, поради които вашето куче може да яде сняг, включително:

  • Жажда

Често срещано, но напълно погрешно схващане е, че през зимата кучето ви не може да се дехидратира така, както му се случва това през лятото. Напротив – активната игра в снега изморява косматия ви другар, за това се уверете, че животното има на разположение достатъчно прясна вода за пиене през целия ден.

  • Здравословно състояние

​​​​​​​Кучетата, които страдат от определени медицински проблеми като диабет, диария, повръщане или бъбречни заболявания, са изложени на по-висок риск от дехидратация. А това може да ги кара да търсят допълнителен източник на вода. 

  • Забавно е!

 Особено за четириноги, които рядко виждат сняг или това им се случва за първи път. А и, съгласете се – любопитно е какво се крие вътре в снега, след като той достигне земята и се смеси с тревата и пръста на тротоара. От гледна точка на кучето ви, разбира се!

Вредно ли е яденето на сняг за кучетата?

Ако снегът е чист и „пресен“ – няма проблем домашният ви любимец да се забавлява с него. Потенциалните опасности от яденето на сняг при кучетата се крият при някои определени ситуации, като:

1. Токсичен лед, който се топи

Ако сте загубили поне един чифт любими обувки, които са безвъзвратно съсипани от всички химикали, които биват разпръснати по улиците в града с цел – предотвратяване на хлъзгането през зимата, то знаете какво имаме предвид. Често пред магазините, по тротоари или светофари има натрошен, изринат и след това – оформен на купчини токсичен лед. В него често се съдържат соли, които при поглъщане от страна на домашния ви любимец могат да му причинят хипернатриемия (натрупване на натрий в кръвта), което да доведе до неврологични проблеми, включително – гърчове. 

Нездравословните нива на калций, калий и магнезий в тази ледено-снежна маса могат да причинят и електролитни аномалии в тялото на животното. За това – пазете го и не му позволявайте да яде от този, вече позагубил белия си цвят сняг. 

2. Сняг с изгнила растителност и кал

Разтопеният сняг може да бъде потенциално токсичен, ако бъде погълнат от кучето ви, заедно с влажната земя под него. Изгнилата растителност може да съдържа микотоксини, които да причинят стомашно разстройство и неврологични проблеми на домашния ви любимец. 

3. Отрова и антифриз

През зимата в някои райони се наблюдава нашествие на плъхове, мишки и други гризачи, които търсят топло място, където да се скрият. В съчетание с по-честата употреба на антифриз през хладните месеци, потенциалното замърсяване на снега с различни отрови може да доведе до много сериозни последици за домашния ви любимец. За това – уверете се, че снегът, в който си играе животното, не е замърсен или върху него няма изтичане на химикали. 

В заключение можем да кажем, че спокойно можете да се порадвате на снега навън в компанията на домашния си любимец. Сам по себе си – той не е опасен за кучето ви. Необходимо е само да следите да е пресен и свеж (не е нужно да споменаваме да избягвате жълтия сняг, нали!).

 

 

Виж още