Защо кучетата обичат да играят с мръсното ни пране

куче мръсно пране Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че вашият домашен любимец предпочита да си дремва сладко върху вехтия ви пуловер, а не на собственото си кучешко легло? А мръсните ви чорапи за него са далеч по-забавна играчка, отколкото скъпата топка или пъзел, които му купихте от близкия зоомагазин? 

Има няколко причини, поради които кучетата обичат да си играят и да се гушкат в личните ни вещи. Въпреки че може да изглежда сладко и дори да не се замисляме дали това поведение е нормално, имайте предвид, че ако косматият ви другар изследва света около себе си с уста и често поглъща неща, които не трябва, то той може да е изложен на риск.

Чорапите, бельото и чорапогащниците са сред най-често срещаните предмети, които ветеринарните лекари премахват хирургично от храносмилателния тракт на четириногите.

Dogsandcats.bg

През 2014 г. Veterinary Practice News публикуват историята на 3-годишен Немски дог, който е погълнал 43 броя от чорапите на семейството си! За щастие, след намесата на хирург, те са били отстранени и животното е успяло да се възстанови напълно.\

куче мръсно пранеСнимка: iStock

Защо кучетата толкова обичат да си играят с мръсното ни пране?

Най-честата причина кучетата да обичат мръсното ни пране, е проста – защото им напомня за нас.

Обонянието на домашните ни любимци е изключително мощно и това, че са заобиколени от нещо, което носи нашия личен аромат, им дава усещане за комфорт и сигурност.

Поради тази причина много от стопаните на четириноги предпочитат да оставят стара или износена дреха на питомеца си, докато е сам у дома или се намира в ситуация на стрес (пътуване с кола или преместване в нов дом, например). Тази тактика безспорно може да осигури голямо облекчение и да намали безпокойството на животното от раздялата. 

Не на последно място – кучетата не разбират значението на личните ни вещи. В съзнанието им всичко, което се намира в обсега им, може да бъде присвоено – буквално! Нашите скъпи четириноги спътници не трябва да ловуват или да търсят храна, подобно на дивите си предци, но някои от инстинктите им все още са се запазили.

куче мръсно пранеСнимка: iStock

Друга причина, поради която кучетата, особено кутретата, обичат да крадат и да се забавляват с дрехите на стопаните си е, че им е скучно и търсят внимание. Ако бягането с любимата ви шапка или чифт мръсно бельо в уста ще ви накара да го подгоните, може да се обзаложите, че четириногото ще повтаря това поведение възможно най-често! За това и най-доброто, което можете да направите в подобна ситуация, е да не се поддавате на провокацията за игра. Не преследвайте и не се карайте на животното. Вместо това, спокойно го извикайте и чрез подкуп (награда) го откажете от предмета.

Можете да помислите и за завъртане на играчките, до които животното има достъп, за да не се отегчи то от наличния избор. Изберете три или четири от тях, които да му оставите на разположение, а останалите приберете и извадете отново след няколко седмици, например.

Предотвратете случайното поглъщане на пране, като държите чорапите и бельото си безопасно прибрани в коша или килера. А ако подозирате, че животното е погълнало нещо, което не трябва – незабавно потърсете ветеринарна помощ. 

куче мръсно пранеСнимка: iStock

И накрая – не забравяйте, че кучето ви в действителност иска качествено време, прекарано с вас! Не пропускайте да седнете на пода или да излезете навън, за да се позабавлявате заедно всеки ден, дори и за малко!

 

 

 

Виж още