Защо кучетата обичат да лежат в банята

куче баня Снимка: iStock

П рибирате се у дома в края на работния ден и намирате кучето си да лежи на пода в банята. Звучи ви познато? Далеч не сте единствени! И макар тази гледка със сигурност да извиква усмивка на лицето ви, може би се чудите защо косматият ви другар е избрал да си почива точно в банята, вместо в леглото си или някое друго по-удобно място в къщата. Ето седем възможни обяснения защо вашето куче обича да си подремва в банята

  • Подът в банята е удобен

Ако кучето ви често лежи на пода в банята през по-топлите дни, тогава причината вероятно е, че опитва да се разхлади. Подът на банята е по-хладен от повечето места в дома ви, така че логично животното да иска да прекарва времето си там. 

куче баняСнимка: iStock

  • Леглото или стаята, където е разположено, му причиняват неудобство

Ако по всичко изглежда, че кучето ви лежи в банята само, когато е уморено, възможно е леглото или стаята, където то е разположено, да не са му удобни. Леглото на косматия ви другар трябва да е достатъчно голямо, за да може животното да се разтегне добре, като същевременно е и меко, комфортно и удобно, така че да иска да прекарва времето си там. Проверете и стаята, където то стои – дали не е задушно, горещо или студено? А може би е твърде шумно?

Dogsandcats.bg

куче баняСнимка: iStock

  • Възприемат стаята като своя бърлога

Много кучета възприемат банята като своя лична бърлога или безопасно място. Това обикновено е най-тихото и уединено помещение в дома ви, което го превръща в идеалното място за почивка и релакс. 

Банята е и достатъчно малка, за да може домашният ви любимец лесно да се защити от потенциални заплахи. В дивата природа животните често избират да спят в малки пещери или леговища, за да се пазят от хищници. 

куче баняСнимка: iStock

  • Стрес или тревожност

Кучета, които се усещат стресирани или тревожни, могат да проявят широк спектър от поведения, включително – криене на различни места. Някои четириноги могат да изберат да се мушнат под мебелите, докато други – да се скрият в килера. А за трети банята е най-добрата възможна опция за целта.

  • Банята мирише на вас

Друга причина, поради която кучето ви може би обича да лежи в банята е, че тя мирише на вас. Домашните ни любимци имат невероятно обоняние и могат да усетят аромата на своя човек на голямо разстояние. Така че, ако питомецът ви прекарва много време в банята, това може да е неговият начин да ви засвидетелства обич и лоялност. 

куче баняСнимка: iStock

  • Следва вас

Ако кучето ви лежи в банята, докато самите вие сте там, възможно е то просто да се опитва да бъде близо до вас. Четириногите са социални животни, които се радват да бъдат в непосредствена близост до членовете на семейството си. 

  • Насърчавате поведението

Въпреки че може и да не ви изглежда така, възможно е неволно да насърчавате кучето си да лежи в банята. Ако обръщате внимание на питомеца си, докато е вътре, той ще започне да прави положителна асоциация, да гледа и да се учи. И дори и да не ви изглежда така, именно това се случва – вие възнаграждавате животното за това.

куче баняСнимка: iStock

  • Кучето може да не се чувства добре

Въпреки че това не е най-честата причина, възможно е кучето ви да избере да лежи в банята, защото не се чувства добре. Ако обикновено активният ви домашен любимец, изведнъж започне да прекарва повече време в банята, то може би е добре да му обърнете повече внимание. Следете за признаци като летаргия, загуба на апетит и по-често уриниране.

  • Опитва се да привлече вниманието ви

Не на последно място, възможно е кучето ви да се опитва да привлече вниманието ви, като лежи на пода в банята. Това е особено вярно, ако животното е свикнало да прекарва много време с вас, но изведнъж се оказва само по-често. 

Не бива да забравяме, че кучетата са социални животни, които се нуждаят от повече внимание от страна на стопаните си. Така че, ако напоследък прекарвате по-малко време с домашния си любимец, опитайте се да промените това и следете дали и неговото поведение няма да се повлияе. 

куче къпанеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето ви следва и влиза с вас в банята

Виж още