Защо кучето ви следва и влиза с вас в банята

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че любовта на четириногия ни приятел не познава граници.

Понякога в желанието си да са с нас навсякъде, кучетата буквално не се отделят от нас дори и в банята. Каква е причината дори на това доста интимно място домашния ни любимец да държи да е с нас?

Ще ви подскажем – не е само за компания! Ето някои от възможните причини за това:

Dogsandcats.bg
  • Социализация и приятелство

Разделено от майка си или останалите кучета в приюта (зависи откъде е дошло), кученцето ви възприема като единствено свое семейство. Ако зависи от него, то ще е с вас навсякъде – толкова силно искат да усещат присъствието ви! В момента, в който остане само то започва да се чувства уязвимо и нещастно. И логично – животното не иска да губи контакт с вас. За него няма значение дали сте в банята, в тоалетната, в килера или на тавана – кучето не разбира нуждата ви от уединение. Дори напротив – най-вероятно според неговото разбиране за нещата, то прави нещо напълно естествено като стои до вас.

кучеСнимка: iStock

  • Особеност на породата

Има някои кучета, в чието ДНК сякаш е заложено да ви следват навсякъде. Това е типично за Бордър колитата, както и повечето овчарски и пастирски кучета. За тях вие сте част от тяхната глутница и те смятат за свой дълг да ви държат под око – в случай, че имате нужда от помощ.

кучеСнимка: iStock

  • За защита

Вашето куче смята за свое призвание и основна задача да ви пази и защитава, особено ако се касае за работна порода. За това не е никак чудно, че то не признава врати и прегради, за да е до вас. Когато затваряте вратата на банята и то чува само шумове, но не може да види какво се случва, това силно го напряга и притеснява. За да е сигурно, че не сте в опасност – пуснете го вътре при вас!

  • Любопитство

Може би най-типичната кучешка черта, характерна за всички размери и породи четириноги. Домашните ни любимци възприемат дома като своя територия, а мисълта, че нещо се случва и те не са част от него пробужда любопитството им. За това не е никак учудващо, че кучето ви иска да знае с какво се занимавате в банята – това събужда интереса му неистово.

кучеСнимка: iStock

  • Скука

Нека не забравяме, че живота на домашния ни любимец не е особено вълнуващ, особено докато ви няма! За това – „необичайната дейност“, която в техните очи представлява затварянето ви в банята, е вълнуваща. По техен си начин…

  • Съпричастност и емпатия

Разбира се, пресилено е да говорим, че кучето ни съпреживява неприятните неща, които ние усещаме. Въпреки това много от собствениците на домашни животни ще ви кажат, че любимците им сякаш усещат кога не им е добре, чувстват се зле, нещо ги боли и тн. Четириногите ни приятели са силно интуитивни и чувствителни същества, за това не е никак чудно, че по езика на тялото, емоциите и с помощта на силното си обоняние могат да разберат, че не ни е добре и за това сме в тоалетната. Идвайки с нас там те се опитват да ни окажат подкрепата си.

кучеСнимка: iStock

Какво да направим ако кучето влиза с нас в банята?

Независимо какви са мотивите на вашето куче да ви следва дори в банята, то искаме да ви успокоим – не сте единствени. Ако, разбира се, нямате проблем и не обръщате внимание на това поведение на домашния си любимец – тогава всичко е наред. 

В случай обаче, че държите на уединението си и не ви е приятно, то можете да се опитате да тренирате домашния си любимец да не ви следва навсякъде. За да не събуждате излишно любопитството му, можете да оставите вратата леко открехната, а ако кучето ви послушно ви изчака отпред, а не влезе при вас – задължително го наградете и похвалете. 

 

Вижте още:

Могат ли кучетата да лъжат

Защо кучетата не харесват някои хора

 

Виж още