Защо кучетата обичат да ни ближат, когато сме потни

куче Снимка: iStock

К учетата ни имат смешни навици – това е факт. Понякога четириногите ръмжат или ритат, докато спят. Друг път – влачат задниците си по пода, а във всеки един момент търсят как да се гушнат в любимия си човек. 

кучеСнимка: iStock

Един от най-сладките им и същевременно – озадачаващи навици, е облизването.

Понякога четириногите се облизват, ближат пода, въздуха, наранена лапа или неодушевен предмет. А най-много внимание са склонни да отделят на стопанина си – повечето четириноги обичат да ни „целуват“ пи лицето, ръцете или краката. Или всичко заедно, защото, погледнато отстрани всичко сякаш изглежда случайно.

Dogsandcats.bg

Вероятно сте забелязали, че когато се върнете от фитнеса или сте тренирали по-активно, кучето ви сякаш няма търпение да оближе потта ви. Чудите се дали това е нормално поведение или трябва да се консултирате с ветеринарния и лекар, за всеки случай. Бързаме да ви успокоим – облизването е напълно естествено и има както научни, така и инстинктивни причини, които карат кучето ви да „полудява“ от потта ви. 

Защо кучетата облизват хората

Както споменахме, има различни причини, поради които кучетата обичат да облизват хората. На първо място – това е начин, по който четириногите общуват с нас. Може да е и сигнал, че животното е гладно, чувства се привързано към вас, покана за игра или опит да ви каже, че е време да иде до тоалетна. А, ако галите кучето си, докато ви облизва и му говорите с мил глас, животното може би знае, че одобрявате този начин на общуване с него и за това и продължава да го прави. 

куче и човекСнимка: iStock

Не бива да забравяме и, че когато вашият домашен любимец е бил кутре, той е възприел облизването от страна на майката като нещо естествено. Облизването е знак за уважение и показва, че четириногото ви възприема като свой лидер – в дивата природа подчинените членове на глутницата облизват по-доминиращите, което спомага за поддържане на хармония в глутницата

Вижте още: Защо кучето обича да ближе ушите ви

Защо кучетата облизват потта ни?

Факт е, че кучетата харесват вкуса на сол. Когато се потите, солта по тялото ви е много очевидна за животното, за това и то се усеща привлечено от аромата й. Разбира се, ако не искате животното да ви облизва след тренировка, най-лесното, което можете да направите е, да се изкъпете във фитнеса преди да се приберете у дома. 

Трябва ли да оставим кучето ни да ни облизва?

В общия случай няма нищо лошо в това да оставим кучето да ни облизва – докато сте здрави, това няма как да ви навреди. Единственото, за което трябва да внимавате е, ако имате отворена рана. Защото, ако имате кръв по тялото си и оставите домашния си любимец да ви оближе, слюнката му може да остави раната влажна и отворена, а това да причини натрупване на повече бактерии. Което, от своя страна, да причини инфекция на кожата. 

кучеСнимка: iStock

Също така, не е желателно да насърчавате непрекъснатото облизване. Защото, ако домашният ви любимец е обсебен от това да ви ближе, това може да доведе до компулсивно-обсесивно поведение. И да наложи посещение при ветеринарен лекар. Докато се случва от време на време – насладете се на кучешките целувки и приемете проявата на обич от страна на кучето си!

кучеСнимка: iStock


Вижте още: Безопасни ли са кучешките целувки
 
Виж още