Защо кучето обича да ближе ушите ви

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче с лекота може да посочи някои странности в поведението на домашния си любимец. Това може да е натрапчив интерес към чорапи и мръсно бельо, криене зад завеси или под палми, лаене срещу огледалото и да…понякога – облизване на ушите. 

Въпреки че не е типично за всички четириноги (някои предпочитат да показват любовта чрез близане на глезените, например), това поведение може да е доста озадачаващо – особено за стопани без опит. Бързаме да ви успокоим – това е един относително безопасен навик.  

Защо кучето ближе ушите ви?

Домашният ви любимец може да се „влюби“ в ушите ви по различни причини и нито породата, нито размерът са определящи. Това, което обединява всички четириноги, които проявяват това странно социално поведение е едно – по този начин те демонстрират грижа и внимание.

  • Почистване на труднодостъпни места

Понякога кучетата ближат ушите на други четириноги – най-често, когато искат да покажат приятелско поведение и добро отношение. За домашните ни любимци това е едно труднодостъпно за самите тях място и те смятат, че правят „услуга“ като го почистват вместо вас. 

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

  • Показва ви уважение

При вълците и дивите кучета, които живеят в глутница, грижата може да се тълкува като знак за покорство и уважение. Вълк от по-нисък социален ранг може да почисти част от тялото на такъв с по-висок – целта е да се демонстрира йерархия. Вашето куче може би ближе ушите ви точно с тази идея – като начин да ви покаже, че ви цени и възприема като по-високопоставен член на семейното си звено. 

  • Усещане за комфорт и сигурност

Кучетата се почистват помежду си като начин да комуникират, така те демонстрират, че се усещат доволни и в безопасност. Домашният любимец може ви облизва ушите ви, опитвайки се да ви каже с този си жест, че ви обича и се чувства комфортно, когато сте наоколо. Обърнете внимание на изражението му – ако то е „меко“ (без напрегнати мускули по линията на челото или муцуната), а позата е спокойна – значи се касае именно за този случай.

  • Проучване

Всички знаем, че кучетата изследват околната среда с носа си. Това, което някои хора не съзнават е, че понякога те го правят и с помощта на устата и езика си. „Дегустацията“ в техния свят може да им даде информация, която няма как да получат само чрез подушване. Това е една от причините кутретата да обичат да дъвчат мебели, обувки и дори – електрическите кабели в дома ви. Може би чрез облизването на ушите ви домашният любимец иска да събере информация за това къде сте били и какво сте правили.

кучеСнимка: iStock

  • Харесва му вкуса

Не е тайна, че кучетата обичат да ядат някои странни, дори неприятни неща понякога. Това може да включва дори…ушна кал. Колкото грубо да звучи, някои четириноги харесват вкуса и солеността на ушната кал. Може да не искате да го чуете, но косматият ви приятел може би обича да ближе ушите ви, защото му е вкусно. 

Имате ли причини за безпокойство?

Случва се много рядко, но все пак не е изключено домашният ви любимец да се „вманиачи“ по ушите ви, тъй като страда от определен медицински проблем. Понякога, ако има нелекувана ушна инфекция, кучето ви може да ближе вашите или ушите на други кучета с цел да покаже, че нещо не е наред и с него. Това е вид опит на животното да привлече внимание.

кучеСнимка: iStock

Облизването на ушите на стопанина е безвреден навик, който някои четириноги имат. В общия случай обаче няма за какво да се притеснявате – това е поведенческа странност, която най-добре да приемете с чувство за хумор и усмивка. 

 

Вижте още: 

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Как кучетата показват обичта си

 

Виж още