Защо кучетата обичат да си дремват по гръб

куче спи Снимка: iStock

А ко имате куче в живота си, то добре знаете колко милички могат да са домашните ни любимци, докато сладко си подремват в различни пози. Глава на перваза на прозореца? Или на вашата възглавница, наполовина завити с одеяло? Да, няма как да не се забавляваме с всички сънени приумици на косматите ни другари. А безспорно една от най-комичните позиции за сън е именно тази, при която четириногите са по гръб. 

куче спиСнимка: iStock

Защо кучетата обичат да спят по гръб?

Ако първият отговор, който ви идва наум е, „защото могат“, то трябва да знаете, че сте абсолютно прави! Понякога обаче, може да има и малко повече от това. Ето някои основни причини, които карат вашето спящо приятелче да предпочита да дремва с главата надолу!

Dogsandcats.bg
  • Така се охлажда

Ако навън е горещо или сте попрекалили с отоплението през зимните месеци, можете да забележите, че домашният ви любимец доволно е полегнал по гръб с лапи, отправени нагоре към тавана. Кучетата имат по-малко потни жлези в сравнение с хората, като при тях те са концентрирани предимно в лапите. Домашните ни любимци се потят именно чрез тях, а по този начин се и охлаждат. Като добавка – коремната им козина е по-тънка, отколкото на други части от тялото им, което прави по-лесно за тях да уловят всеки лек, разхлаждащ полъх. 

куче спиСнимка: iStock

  • Кучето се чувства сигурно и защитено

Ако вашето куче обича да подремва с вдигнати нагоре лапи, докато се е сгушило до вас на дивана или в леглото, то вие трябва да сте наистина добри и отдадени стопани! 

Спането по гръб, категорични са специалистите, е много уязвима позиция, която показва доверие/комфорт. Често считана за мирен жест на успокоение, тя е комуникационен сигнал, споделян както от дивите, така и от домашните кучета с цел да покажат, че не са заплаха.

Това обаче не означава непременно, че животното иска гъделичкане или разтриване на коремчето. Помнете, че не всички четириноги се радват на тези видове докосвания, особено в състояние на пълен покой и релакс. 

куче спиСнимка: iStock

  • Просто му е удобно!

Вашето куче може просто да се чувства комфортно да се излежава по гръб. Замислете се – ако и вие спите през голяма част от деня си, може би свитото положение омръзва или става малко неудобно сред известно време. 

Бързаме да ви успокоим, че няма от какво да се притеснявате, ако кучето ви никога не спи по гръб. Това може би няма нищо общо с гореизброените причини, а може да се дължи на старост, например. Помнете – винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте спокойни, че всичко с домашния ви любимец е наред. И той спокойно може да се пренесе в страната на сънищата...

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

От колко часа сън се нуждае кучето

Спят ли кучетата повече през зимата

Виж още