От колко часа сън се нуждае кучето

спящо куче Снимка: iStock

З а голяма част от хората, които са първи път гледат куче, представлява голяма изненада колко точно спи домашният им любимец. И тъй като режимът на четириногия ни приятел се различава от нашия, е трудно да преценим кое е нормално и кога да се притесняваме, че нещо не е наред. Ще се опитаме да отговорим на всички въпроси свързани с това по колко часа на ден е нормално да подремват домашните ни любимци. И защо ни се струва сякаш косматия ни другар постоянно си дремва?

От колко сън се нуждае кучето?

Може и да ви се струва, че четириногият ви приятел спи цял ден и... ами прави сте! Защото едно здраво куче, в разцвета на силите си, спи между 12 до 14 часа и това се смята за абсолютно нормално. 

При по-малките и по-възрастните животни съответно часовете стават повече – между 18 и 20 на ден. Това значи, че кучето прекарва минимум по 50% от деня си в сън. В процентно съдържание активността на любимците ни е само 20% на ден, а останалите 30% от времето те са будни, но не са активни.

мопсСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо кучетата спят толкова много?          

Докато спи, домашният ни любимец възстановява изразходваната енергия и „пресява“ спомените си от деня – обработва важните и отсява останалите. Доброто качество на съня е много важно за развитието на малкото куче – ако то страда от недоспиване и тренировките, както и социализацията му ще бъдат крайно трудни. Сънят осигурява на мозъка на животното време да „осмисли“ деня – какво му се е случило и коя информация от околния свят да затвърди. 

Интересен факт е, че при малките кученца има нещо като бутон за „включване/изключване“ по отношение на съня. И докато при по-възрастните съществува момент на „разсънване“, при палетата това се случва за секунди. Това значи, че те моментално преминават от режим на игривост в такъв на дълбок покой. 

Възрастните кучета и съня

При по-възрастните кучета има постоянен цикъл на събуждане и сън. За това не се учудвайте, ако любимецът ви стане да пие вода, например, към 3-4 през нощта – той не се „разсънва“ и минути след като е свършил каквото иска, може пак да премине във фаза на дълбок сън. Факт е и, че колкото е по-голямо кучето като порода, толкова повече спи то като часове. 

Фази на съня при кучетата

При кучетата, както и при хората, има няколко фази на съня. И при четириногите има период на дълбок сън, който се характеризира с по-бързо движение на очите под затворените клепачи, потреперване с крака или ритане. 

Възможно е животното да издаде слаби звуци, да скимти или да ръмжи леко. Това е така нареченият REM (Rapid eye movement sleep) – състояние, при което умът е активен, а тялото – отпуснато. Да, кучетата са способни да сънуват точно като нас и именно по време на този период се смята, че те го правят!

Според специалисти кучешкият сън се разделя на три фази - REM -Фаза на бързото движение на очните ябълки, NREM – Фаза на слабо движение на очните ябълки и късовълнова фаза – SWS. Спящото куче прекарва три четвърти от времето си в спокоен сън (NREM), а останалата една четвърт е „активен сън“ (REM).

Интересен факт, свързан с REM-цикъла е, че през този отрязък от време мозъкът на кучето е толкова зает и активен, колкото и когато то е будно.Още по-очарователно е, че за една нощ домашният ни любимец преминава през между 20 до 23 фази на сън-будност. Това значи, че приблизително на всеки 15 минути, през които кучето спи се падат по 5 минути будно „гроги“ състояние.

Стафордшир бултериерСнимка: iStock

Какво сънуват кучетата?

Краткият отговор, който се доближава най-много до истината е, че никой не знае какво сънуват кучетата. Поради простата причина, че те няма как да ни кажат, нали? 

Ако съдим по собствените си сънища, които най-често включват фрагменти от изминалия ден, разумно би било да предположим, че и четириногите ни приятели проектират случките си – например, игра на топка, преследване на катерица, хапвате на някое вкусно лакомство

и тн. Дали сънуват и кошмари? Отново никой не може да каже.

На сладка дрямка

През деня кучетата често си подремват. Това е състояние на сън, което обаче е по-различно от нощното и по никакъв начин не може да го компенсира. 

Популярни пози за спане

Коя е любимата поза на кучето ви за спане? Ще се учудите колко много можете да научите от начина, по който вашият любимец обича да си подремва! Ето и най-популярните от тях:

  • Носът докосва опашката

Тази класическа позиция за сън запазва топлината на тялото на кучето и защитава жизненоважните му органи. Тя е много удобна и означава, че кучето е в покой и си е „самодостатъчно“.

  • Поза „Супермен“

Това е позиция за сън, при която кучето е сякаш „разпльокано“ с предните крака напред, а задните – назад. То сякаш е готово за действие, дори докато сладко дремва!

  • На една страна с изпънати крака

Това е позиция, която издава огромното доверие, което четириногият ви любимец има във вас. При нея коремът остават потенциално уязвим, а животното лежи на една страна с изпънати напред крайници.

  • По гръб

Доста комична позиция, чиято основна цел е да донесе желаното за кучето охлаждане. Често ще видите любимецът си да спи така след разходка.

Защо кучетата обичат да спят между краката ни?

Всичко тук е свързано с доверие ... и комфорт. Близкият контакт със собственик показва, че кучето е иска близост до вас, а дрямката върху крака ви е висша форма на доверие. По същата причина те спят и кротко разположени в скута ви – за да ви пазят, но и знаейки, че вие с нищо няма да ги нараните.

Защо кучето иска да спи при мен?

Въпросът дали да допуснете кучето да спи в леглото ви или не, поставя всеки стопанин на четириного пред една особена дилема. От една страна самият факт, че животинчето иска да се гушне във вас е трогателен знак на доверие – не забравяйте да покажете на кутрето, че го оценявате! 

Има хора, за които близостта до любимия им приятел сутрин, влажният му нос на събуждане и очарователният начин, по който се протяга сутрин, са абсолютно безценни! Защото вие сте най-важното и хубавото, което ще се случи на животното във всеки негов ден и то е повече от щастливо да ви го покаже.

За други обаче най-важен по време на сън е комфорта, а както знаем кучетата имат способност да заемат голяма част от леглото (дори и малките породи), отказват да се помръднат, когато леко ги побутнете, могат да се опитат да доминират и преносно, както и буквално да ви изтикат от собствения ви креват.

визлаСнимка: iStock

За да не загубите ролята си на лидер в очите на животното, позволявайки му да спи на леглото до вас, можете да приложите няколко прости трика. Като за начало не му давайте да качва играчките си горе. Научете го да спазва командите „долу“ и „горе“, не му позволявайте и да се храни на леглото – нека у кучето да не остава усещане, че това е „неговото място“.

Не забравяйте, че ако кучето ви спи прекалено много – за възрастно повече от 14 часа на ден, а за малко – повече от 20 часа, е необходимо да потърсите помощ от ветеринар. Всичко останало е абсолютно нормално - независимо къде обича да си подремва любимецът ви – на дивана, на своето легло или на вашето!

Виж още