Защо кучетата преследват светлината от лазерчетата

куче Снимка: iStock

В ашето куче толкова обича да преследва неща, че дори точката на лазерчето ви го привлича неустоимо? Някои домашни любимци могат да гонят тази светеща точица си цял ден, ако им позволите. 

След като отхвърлим идеята, че тази фиксация произтича от обсесия на животното по диско музиката (е, ако сте пускали стари дискове през последните дни, то можете да обвинявате само себе си!), в крайна сметка джобните лазерчета излъчват само една фокусирана точица светлина. Какво в нея привлича толкова домашния ви любимец и защо животното може да следва това петънце танцуваща светлина навсякъде – по пода или стените, ако го размахате? 

кучеСнимка: iStock

Какво се случва между кучето и лазерните писалки?

Дебненето на потенциална плячка е сред основните характеристики на кучетата, датиращи от дните им в дивата природа. Ако някога сте забелязали домашния ви любимец да се промъква към насекомо или изобщо към нещо, без да бъде видяно или чуто, можете да сте сигурни, че животното прилага генетично програмираните си умения. Които, макар и сведени до минимум сред поколения еволюция и живот в домашни условия, никога не са го напускали. 

Dogsandcats.bg

За това и опитът да се промъкне покрай светлината, идваща от джобното ви лазерче може да се разглежда като вариация на лов. 

Не бива да забравяме, че 

кучетата обичат да преследват неща, това е част от природата им. И, вярвате или не, в повечето случаи няма значение какво преследват. Ако се движи – то струва си да се тръгне след него! И нямайте капка съмнение – домашният ви любимец действително иска да хване тази малка, но много подвижна точица, която все му се изплъзва.

Вашата реакция също е показателна

Вашият космат другар е изключително чувствителен към настроенията и тона на гласа ви, докато общувате с него. Той вижда, че си прекарвате добре, наблюдавайки го да преследва въпросната светлинка из къщата – това откровено ви забавлява, нали? Докато сте щастливи, смеете се и сте напълно съсредоточени върху лудориите на животното, то ще се възползва да получи цялото ви внимание. И можете ли да го вините? 

кучеСнимка: iStock

Защото, вие може да знаете, че това е просто лазерче, но за вашият питомец тази мигаща светлинка е нещо, което се движи бързо, върти навсякъде и все му бяга. И що се отнася до него – това е натрапник, който не принадлежи обичайно към неговата среда. Следователно – животното приема за свой „дълг“ да се увери, че няма да остане там, където не е желано. Е, то би го прогонило, само ако можеше да го хване! 

Насърчаване на поведението

Когато кучето ви преследва лазерната показалка, това събужда у него желание за лов. Първично чувство, което за вашия домашен любимец логично трябва да завърши с удовлетворението от улавянето на плячката. 

Въпреки че може да го преследва със завидна упоритост, питомецът ви физически не може да достигне малката светеща точица. И така тази нужда в него никога не може да бъде наситена. За това, макар да изглежда като истинска форма на здравословно упражнение, в действителност по този начин можете да създадете истинско разочарование за косматия ви спътник

кучеСнимка: iStock

Може да мислите, че животното се забавлява, като щрака със зъби в опит да „захапе“ светлинката, но всъщност за него далеч не е толкова весело, че не в състояние действително да хване нещото.

Загледайте се в езика на тялото на четириногото – няма много махане с опашка, а това само по себе си е достатъчно голям знак, че то просто не се наслаждава на тази дейност. 

Защо игрите с лазерче не са най-добрият начин да раздвижите кучето си

Ако системно оставяте кучето си да преследва лазерче в хола ви, то може да го насърчите – без да се усетите, да развие мания. Какво имаме предвид? Колкото повече животното се опитва да хване мигащата светлинка, толкова повече тя бяга от обсега му. Кучето не разбира защо, но все пак продължава да опитва. И това може да продължи до безкрай. 

За да избегнете появата на сериозни обсесивно-компулсивни разстройства, по-добре е да разредите или като цяло – да се откажете от тези игри. Ако имате наблюдения, че домашният ви любимец вече е развил фиксация към игрите с лазерче – може би е добра идея да се консултирате с ветеринарен лекар. 

В заключение – макар забавленията с лазерчета да ни изглеждат като забавен начин да играем с кучето си, те не са. По-скоро са инструмент, който е по-добре да запази първоначалното си предназначение – да сочи по време на лекция или презентация. Лазерчетата действително не са създадени за кучешки забавления. 

Виж още