Защо кучетата се облизват, докато ги галим

куче облизване Снимка: iStock

К учетата са известни със своето уникално поведение. Като, например, да облизват устните си, докато ги галим. И макар този навик на четириногия ни другар да е колкото сладък, толкова и озадачаващ, за него си има обяснение.  

Като цяло, облизването на устните е често срещано поведение при четириногите и може да има различни значения. Разбирането на контекста, който го придружава, може да ви помогне да установите причината за него. 

7 причини защо кучетата мляскат и облизват устните си, когато ги галят

  • Израз на удоволствие

Понякога кучетата облизват устните си, докато ги галят в знак на удоволствие. Това поведение често е придружено от други признаци на релаксация, като махаща опашка, отпусната поза на тялото и мек поглед. Домашният ви любимец може да примлясква леко или да сумти тихо, пишат авторите на книгата Canine  Behavior Insights.

куче облизванеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Признак на безпокойство

Облизването на устните при кучетата може да е признак, че животното изпитва стрес и дискомфорт. Жестът на облизване може да се тълкува като успокояващо поведение, което показва, че животното не се чувства напълно комфортно с човека, който го гали. Ако случаят е такъв, то ще забележите и други признаци на тревожност, като задъхване, избягване на зрителен контакт и опити за дистанциране. 

  • Облизването на устните като амбивалентен сигнал

Смесените или амбивалентните сигнали възникват, когато кучетата не са сигурни какво чувстват или какво да правят. Облизването на устните в този контекст показва, че домашният ви любимец може би не иска да бъде гален точно в момента, дори и да ви усеща като най-близкия си човек. 

куче облизванеСнимка: iStock

  • Заявяват, че не са заплаха

В някои случаи кучетата могат да мляскат или облизват устни като покорен жест, за да покажат уважение към собствениците си. Това може да е начин да ви кажат, че не са заплаха, вид покорно поведение.

  • Гадене

Друга причина кучетата да мляскат и облизват устните си е гаденето. Чрез този жест животното може да се опитва да облекчи разстроен стомах. Случаят е такъв, ако облизването е придружено от други признаци на заболяване, като повръщане, диария или накъсано дишане.

куче облизванеСнимка: iStock

  • Проблеми със зъбите

Кучетата могат да облизват устните си поради проблеми със зъбите като заболяване на венците или кариес. Ако забележите, че домашният ви любимец издава този звук често, жизненоважно е да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар.

  • Други здравни проблеми

Кучето ви може да облизва устните си и поради стомашно разстройство, киселинен рефлукс или други храносмилателни проблеми. Ако домашният ви любимец непрекъснато мляска, важно е да го заведете при ветеринар, за да се изключат всички основни здравословни проблеми.

куче облизванеСнимка: iStock

В заключение, кучетата ни използват примляскването и облизването на устните си, за да изразят различни емоции и нужди. Ако го правят, докато някой ги гали, това най-често е индикация, че се чувстват добре. Понякога това поведение може да показва и смесени чувства, подчинение, здравословни проблеми като гадене или проблеми със зъбите. А понякога – може да е от вълнение! Контекстът и съпътстващия език на тялото на животното ще ви помогнат да разберете причините зад облизването.

 

 

Виж още