Защо кучетата се въртят, преди да се изходят

куче изпражнения Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец, то следната ситуация може би се е превърнала в част от ежедневието ви: Разхождате кучето си навън, защото ви е дало знак, че има нужда да отиде до тоалетната. Пропуснахме да уточним, че това се случва късно през нощта. Вместо обаче бързо да се изходи, животното започва да се върти, правейки кръгове на едно място и едва след това пристъпва към „същинската част“. Ако ви звучи познато, то със сигурност сте си задавали въпроса на какво се дължи това странно поведение на животното?

кучеСнимка: iStock

Намиране на идеалното място за тоалетна

Не всички кучета задължително се завъртат няколко пъти, преди да свършат нуждите си, но има някои основни причини, поради които повечето от тях го правят, коментира д-р Мери Бърч, сертифициран специалист по приложно поведение на животни към Американския киноложки клуб. Според нея, „кръженето преди дефекация“, както е научно познато това поведение, е естествен инстинкт при четириногите, чрез който те се връщат назад към предците си. 

В исторически план дивите кучета са живели на открито. Поради това и някои навици, които са развили през първобитните си години, са твърдо заложени им еволюционни черти, които те повтарят и днес. 

Dogsandcats.bg

Една популярна теория прави препратка с други ситуация от живота на четириногите, при която те отново се въртят в кръг – преди да си легнат на закрито или навън, например. „Кръженето“ може да обясни и защо четириногите се обръщат два, три или дори четири пъти, ровят и подреждат завивки или одеяла, преди да се настанят да си подремнат. 

кучеСнимка: iStock

В дивата природа създаването на уютно и удобно местенце за почивкавърху често грапава или мръсна повърхност, е важно за пълноценната почивка на животните. Това позволява на четириногото и да „инспектира“ своето пространство за малки нежелани същества като змии и гущери, например. 

Обръщането няколко пъти дава възможност на кучето и да долови миризми на хищници, които дебнат наблизо, разнасяни чрез вятъра. Четириногите не искат да се чувстват уязвими, за това и ако усетят и най-малка заплаха на хоризонта, те ще напуснат избраното от тях местенце и ще потърсят по-сигурно кътче, където да отидат до тоалетна. 

„Когато се изхожда, обикновено кучето е обърнато в посоката, където се чувства най-безопасно и комфортно“, казва още д-р Бърч. Специалистът допълва, че въртенето помага на животното да подготви почвата и да изравни тревата, за да направи района по-чист и приветлив. 

Високата растителност или треви могат да причинят полепване на екскрементите по задницата на животното, а подобно на хората, и кучетата ни не обичат да се цапат в тази област. За това и домашните ни любимци търсят чисто местенце, където няма да бъдат притеснявани. Инстинктивно поведение за добра хигиена, бихме добавили ние!

кучеСнимка: iStock

Четене на „социални медии“

Кучетата имат ароматни жлези, разположени близо до ануса и върху възглавничките на лапите им. Въртенето и драскането по земята преди и след изпразване на червата им служи и за вид маркиране на тяхната територия. 

Така, когато друго куче премине в близост до мястото, където косматият ви другар се е изходил, дори и да сте събрали боклука му, там пак остава остатъчна миризма, която носи специфична информация – кое е кучето ви, кога е минало оттук и дори - в какво здравословно състояние е било към онзи момент. Много кучета се разхождат и душат различни места, преди да си харесат къде да отидат до тоалетна. И тогава започва ходенето в кръг, за да оставят аромата си за следващите четириноги, които преминат оттам...

Раздвижване на червата

Ходенето и въртенето в кръг могат да помогнат за придвижването на червата надолу по чревния тракт, ако кучето се чувства запек, например.

куче изпражненияСнимка: iStock

„Понякога повтарящите се опити, прекомерното обикаляне и въртене, показват, че вашият домашен любимец не е съвсем готов да отиде до тоалетна“, казва д-р Бърч. Наблюдавайте внимателно питомеца си, за да сте сигурни, че няма запек.

Ако такъв е на лице, проверете какво е хапвало животното. Даването на повече храна и вода може да облекчи дискомфорта, но ако констипацията продължи повече от ден-два, време е да посетите ветеринарния си лекар. 

И накрая – след като кучето ви най-накрая се е изходило, добра идея е събирайки изпражненията му, да погледнете за наличие на червеи или кръв. Дали пък случайно нямате дребни предмети, наскоро изчезнали от къщата или градината ви? Ако е така и животното ги е погълнало, то най-вероятно търси начин да ги изкара навън. Често чужд предмет може да затрудни изхождането, а прекаленото въртене и напъване да е сигнал, че в време да отскочите до близкия ветеринарен кабинет. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Ако едно куче никога не се върти на място, преди да отиде по голяма нужда, това може да означава, че връзката с прадедите му е изчезнала някъде по линията на времето. Но, озадачаващо или не, преподреждането на леглото е сред навиците, които все още не са се „загубили в превода“.

Вижте още: 

Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

 

Виж още