Защо кучетата лягат по гръб и се въргалят в земята

куче по гръб Снимка: iStock

П онякога някои наглед простички неща, които кучетата ни правят, могат да ни се сторят много странни или смешни! Например, в един момент животното играе с любимата си топка, а в следващата секунда се преобръща, озовавайки се по гръб, то започва да се извива и търка в пода. Ако и вие сте си задавали въпроса – на какво се дължи това, леко комично поведение на косматия ви другар, предлагаме ви заедно да разгледаме скритите (или не чак толкова!) значения зад него. 

8 причини защо кучетата лягат по гръб и се търкат в земята

Макар да има фактори, които се отнасят за повечето четириноги, все пак държим да отбележим, че различните кучета имат своя индивидуалност и е важно да имате предвид, че питомецът ви може да има свои собствени мотиви. Възможно е също да има повече от една причина, поради която даден домашен любимец върши нещо. 

куче по гръбСнимка: iStock

Осъзнаването на ситуацията, контекста и настройката на питомеца ви, може да ви помогне да разберете причините, поради които животното прави това, което прави. 

Dogsandcats.bg
  • Причина 1: Кучето ви иска да играе

Често кучетата биват оприличавани на човешките бебета що се отнася до моментните им настроения. Или по-конкретно – бързата им смяна. Защото има много моменти, в които четириногите внезапно могат да изпитат желание да играят, дори ако до сега спокойно са си дремвали на дивана до вас. 

Вашият домашен любимец може да ляга по гръб и да се търка в земята като знак, с който да ви покаже, че иска да играе. В този случай става въпрос за поведение на подчинение, тъй като едно от най-уязвимите места по тялото на животното е именно стомахът му. Когато то ляга пред вас, показвайки корема си и се движи, това демонстрира, че е готово да се позабавлявате заедно и че не представлява заплаха. 

куче по гръбСнимка: iStock

  • Причина 2: Сърбеж

Представете си, че ви сърби гърба и то точно на онова място, което винаги ви е трудно да достигнете. Опитвате, опитвате и накрая намирате начин да получите така желаното облекчение. Да, всички сме съгласни, че това може да бъде едно от най-облекчаващите чувства, нали?

Кучетата нямат възможността да достигнат гърба си. За това често те лягат по гръб, тъй като дадена повърхност е идеална за премахване на сърбежа, който умират от желание да почешат! Трева, килим или твърда черга – може да забележите, че колкото по-грапаво е дадено място, толкова по-добре служи то за „чесало“ на питомеца ви. 

  • Причина 3: Кучето ви иска разтриване на корема

Понякога кучето ви може да се преобърне по гръб и да започне да се гърчи наоколо, защото иска разтриване на коремчето. Имайте предвид, че за домашния ви любимец това е друг вид форма на галене, тъй като козината на корема му е малко по-тънка, което прави усещането за допир различно. 

куче по гръбСнимка: iStock

  • Причина 4: Кучето ви се охлажда

В горещ летен ден домашните ни любимци намират своите начини да се охладят. Някои спят на течението, което се получава от входната врата, други търсят прохлада на плочките в банята, а трети предпочитат да дремват по гръб с крака във въздуха.

Макар тази поза да изглежда крайно неудобна за сладка дрямка, много четириноги я предпочитат през особено горещи дни. 

  • Причина 5: Маркиране на територия

Кучетата използват ароматите, за да се ориентират в света около себе си. Всяко четириного притежава своя индивидуална миризма – неговият почерк, с който маркира нещата, които смята за свои. 

Понякога лежането по гръб и търкането в земята може да бъде начинът, по който косматият ви другар втрива аромата си на дадено място, за да уведоми останалите кучета, че е бил там първи. 

куче по гръбСнимка: iStock

  • Причина 6: Кучето ви имитира друго четириного

Понякога кучетата могат да се имитират помежду си, също както са в състояние да копират и стопаните си. Някои четириноги са известни със своите усмивки, други кръстосват лапите си точно, както човек – краката си.

  • Причина 7: Освобождаване на енергия

Всяко куче е различно и има свое собствено енергийно ниво. Някои четириноги нямат нужда от толкова физическа активност и упражнения, докато други могат да тичат и играят с часове. 

Начините на четириногите за освобождаване на енергия също са индивидуални. Някои домашни любимци предпочитат да направят няколко по-бързи спринта по време на разходка, докато други, ако не получават достатъчно внимание от собственика си, може да прибегнат до деструктивно поведение за освобождаване на енергията. А трети избират да легнат по гръб и да се въртят наоколо от вълнение. 

куче по гръбСнимка: iStock

  • Причина 8: Насърчавате поведението

Изненадващо или не, вие влияете на поведението на домашния си любимец много повече, отколкото подозирате. Обръщайки допълнително внимание на кучето си всеки път, когато лежи по гръб и се мърда, може би го насърчавате да продължи да го прави. 

Може би си мислите: „Но как е възможно това, та аз не давам допълнителни лакомства на кучето си, когато прави това?“. Положителното подсилване и наградата, както я възприема самото животно, невинаги трябва да бъде физическа. Похвалата, вниманието, смехът ви – всичко това насърчава кучето ви и го подтиква да продължи да го прави, за да задържи вниманието ви!

куче по гръбСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение, свързани с това поведение на кучето ни?

И така, след като вече знаете възможните причини, поради които кучето ви ляга по гръб на земята и започва да се търка в пода, има ли нещо, което следва да се направи по въпроса?

Ако домашният ви любимец го прави от време на време, най-вероятно това не е нещо, което да ви тревожи. Въпреки това, ако подозирате, че косматият ви другар има сърбеж, който го притеснява от дълго време или ако се чеше постоянно, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

Изкуството да играеш като куче: разгърнете потенциала на домашния си любимец

7 начина да разведрим унило куче

 

Виж още