Защо кучетата се въртят в кръг

куче кръг Снимка: iStock

Н ека си го признаем – кучетата ни са странни същества, чието поведение често ни кара да изпадаме в искрено недоумение. От това защо домашният любимец ни следва в тоалетната, до похапване на неща от земята, има толкова много неща, свързани с косматите ни другари, с които постепенно свикваме, макар и да не вникваме в смисъла им. 

Да, голяма част от тях са много сладки и мили, но понякога може да е трудно да разберем, дали дадено странно поведение на домашния ни любимец е по-скоро тревожно. Като обикалянето в кръг из стаята, например. 

Защо кучетата се въртят в кръг?

Кръженето на кучето ви може да означава много и различни неща. За това ви предлагаме заедно да разгледаме по-подробно някои от по-често срещаните от тях.

куче кръгСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Забележка: При опасения, свързани със здравето на домашния ви любимец, незабавно посетете ветеринарния си лекар. 

Безобидни обиколки в кръг

Има много „няма-за-какво-да-се-притеснявате“ причини, поради които едно куче може да обикаля в кръг. Независимо дали се касае за ритуал, преди да отиде до тоалетна или иска да се настани по-удобно на леглото си.

Често кръженето е знак за вълнение при игра, а може също да забележите, че кучето ви обича да копае и да се върти около дупката си, когато е навън в двора. 

Във всички случаи, ако поведението на домашния ви любимец, свързано с въртенето в кръг, произтича от емоция на щастие, конкретно място и усещане за комфорт, всичко е наред! Но ако ви изглежда, сякаш то се е отключило внезапно и не е типично за питомеца ви, то може да има някои здравословни проблеми, които стоят зад него. 

кучеСнимка: iStock

Здравословни проблеми, свързани с обикалянето в кръг

Обикалянето в кръг, както и всяко поведение, появило се внезапно и нехарактерно за домашния ви любимец, следва да събуди подозрение у стопаните, че нещо с него не е наред. В този случай първото, което трябва да направите, е да се уверите, кучето ви е добре здравословно и не страда от основен медицински проблем. Нашият съвет е да не отлагате дълго посещението при ветеринарния си лекар, особено ако  кръженето се повтаря по няколко пъти на ден.

Едно потенциално свързано с неврологията обяснение за това защо кучето ви се върти в кръг, са припадъците. В допълнение към кръженето, гърчовете при четириногите също могат да включват неконтролируемо потрепване, неволно изпускане, загуба на съзнание или неспособност за фокусиране, лигавене и хапане на лапите. Ако забележите някой от изброените симптоми, незабавно се свържете с лекар. 

куче кръгСнимка: iStock

Понякога въртенето в кръг може да е механизъм на животното за справяне със стреса. Често се среща при осиновени кучета, които са прекарали в приют години от живота си. Друга потенциална причина за кръговите обиколки на косматия ви другар, може да бъде инфекция на вътрешното ухо. В този случай ще забележите, че освен да кръжи, питомецът ви търка главата си в пода или стената. 

При възрастните кучета обикалянето в кръг може да е признак на по-сериозни медицински проблем, които изискват незабавна намеса от страна на ветеринарен лекар.

Има три общи състояния, които се наблюдават при възрастните домашни любимци и, които включват движения в кръг.

  • Вестибуларно заболяване

Както подсказва и името му, това заболяване засяга вестибуларната система, която е отговорна за баланса и се състои основно от вътрешното ухо, мозъчния ствол и определени части на мозъка. В допълнение към въртенето в кръг, може да забележите и трептете на очите в различни посоки, както и падане. 

куче кръгСнимка: iStock

  • Болест на Кушинг

Болестта на Кушинг е често срещано състояние при възрастните кучета, резултат от излишък на хормони, свързани с хипофизата и надбъбречните жлези. То може да причини промени в поведението, включително въртене в кръг, загуба на козина, слабост, прекомерен апетит и жажда, както и по-често уриниране.

  • Деменция

Понякога ходенето и въртенето в кръг могат да са признаци, че по-възрастният ви домашен любимец изпитва кучешка когнитивна дисфункция (известна още като кучешка деменция). В този случай странното поведение ще бъде придружено с други симптоми като дезориентация, промени в съня и/или апетита, изпускане и летаргия. 

В заключение, има различни причини, някои по-притеснителни от други, защо едно куче се върти в кръг. За това вземете под внимание контекста и как се държи животното като цяло. Само така ще можете да определите на какво се дължи това странно поведение и при нужда – да реагирате.

куче разходкаСнимка: iStock

 

 

.

Виж още