Защо кучетата сумтят, докато си почиват

куче хрипти Снимка: iStock

М ърморене, сумтене или тихо подсмърчане... Удивително е колко различни звуци са в състояние да произвеждат кучетата! Някои ни забавляват, други са по-скоро досадни, а трети просто ни озадачават! Ако домашният ви любимец има склонност да издава тихи гърлени звуци всеки път, когато се излежава безгрижно и релаксира, тогава сте добре запознати точно за кое сумтене говорим! Мърморенето при четириногите ни другари обикновено да не е причина за тревога, дори напротив – често то означава изключителна наслада!

куче спиСнимка: iStock

Въздишки на удоволствие и релакс

Хората въздишаме шумно при различни ситуации. Когато се хвърлим в любимото си кресло в края на особено напрегнат работен ден, например. Чрез сумтенето кучетата правят същото – по същество тези тихи звуци са израз на комфортното им усещане за облекчение и радост. Може би сте били на преглед в кабинета на ветеринарния ви лекар или навън е имало изключително силна гръмотевична буря, която току-що е преминала. Въздишките са израз на насладата на кучето от моментното усещане за пълно спокойствие. Онзи блажен момент, когато сме щастливи и отпуснати.

куче спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Важно е да имате предвид и контекста, когато оценявате значението зад щастливото сумтене на вашето куче. Ако домашният ви любимец е легнал и въздиша, докато се приближавате до него, той може би просто ви поздравява приятелски. Друг път сумтенето може да е признак на учтивост (в кучешки стил). 

Вероятно неволно действие

Ако кучето ви винаги сумти тихо, когато е в режим на почивка, то може дори да не го осъзнава. Въздишките в моментите на релакс при четириногите най-вероятно са неволно действие, причинено от затруднено дишане в следствие на забавеното темпо. Или казано с други думи, когато домашният ви любимец сумти и се отпуска, той не се опитва непременно да покаже щастие. По-скоро емоциите и нивото на комфорт, което изпитва към настоящия момент действително са истински.

куче спи леглоСнимка: iStock

Сумтенето невинаги е равно на щастие

Не правете грешката да приемате, че сумтенето при кучетата винаги е индикация за щастие или радост. При някои четириноги въздишките са просто част от дишането. Други породи като Мопсовете, например, като цяло са по-гласовити. А ако домашният ви любимец диша тежко или мърмори в съня си, това може да е индикация за кошмар. 

Ако сумтенето на кучето ви изглежда необичайно или прекомерно, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар и заведете животното на преглед, за да се уверите, че здравословно всичко с него е наред. Понякога въздишките може да са индикация за респираторни проблеми, а друг път – да са израз на силна болка в областта на корема. И двете възможности могат да се дължат на потенциално сериозни заболявания. Като цяло, сумтенето често е голям общ намек за дискомфорт и заболяване, така че го приемете насериозно. 

куче спиСнимка: iStock

 

Виж още