Защо кучетата толкова обичат играта на дърпане на въже

куче игра Снимка: iStock

Н ие, хората, сме заобиколили стотици години еволюция и сме превърнали страшните вълци в пухкавите създания, които сега познаваме като кучета. Важно е да обаче да знаете, че макар да е трудно да си представим свирепите прадеди на сладките Пудели, например, дори и селективното развъждане не е успяло да изтрие всички диви инстинкти у нашите четириноги приятели. За това и често недоумяваме защо те толкова се забавляват със занимания, които ние намираме за леко досадни и, нека си го кажем – безсмислени. Като дърпането на въже, например.

Защо кучетата толкова обичат играта на дърпане на въже

Държим да започнем с уточнението, че докато за нас това е игра, за домашния ни любимец е по-скоро първично поведение, в което намира начин да блесне. Ако, например, оставите две кучета сами с въже или дълга, тънка играчка за дъвчене, то непременно ще последва надпревара по дърпането на въпросните предмети. Защо това е така?

куче играСнимка: iStock

Играта на дърпане на въже прави няколко неща за домашните ни любимци. От една страна, това е чудесен начин за тях да се опознаят и, да, до известна степен – да разберат мястото си в групата. Ето защо понякога може да забележите, че четириногите стават откровено конкурентни, когато наоколо има въже за дърпане. Разбира се, често това е само приятелско съревнование с цел доминация, но без агресивна нотка. 

Dogsandcats.bg

Играта на дърпане на въже е и начин кучетата да изградят доверие помежду си. На нас не ни изглежда така, но това е техният прочит на „споделяне“ на игра по кооперативен начин. 

Защо кучетата обичат стопанина им да участва с играта по дърпане на въже?

Причините, поради които косматият ви другар сякаш може безкрайно да дърпа въжето, докато вие го държите в другия край, в много отношения са подобни на причините, поради които обича да го прави с други четириноги. Това е чудесен начин за изграждане на доверие и връзка помежду ви. Докато експертите са разделени по въпроса дали е добре да оставяте питомеца си да „печели“ от време на време, безспорно е, че това занимание е чудесен начин да заздравите отношенията си с животното, както и да изградите увереността му. 

куче играСнимка: iStock

Играта на дърпане има и още една голяма полза за кучетата: Изморява ги. Това е особено важен момент при четириноги, които живеят в апартамент в града и нямат редовен достъп до двор, където да тичат и играят. За тях този тип игра е чудесен начин за изгаряне на тоновете натрупана енергия през деня. 

Откъде идва поведението при дърпане на въже?

Ако имате усещането, че домашният ви любимец сякаш "се е родил научен" на тази игра, то не сте далеч от истината. Няколко са възможностите, според учените, които отключват това поведение у косматите ни другари. 

От една страна, както знае всеки стопанин, прекарал достатъчно време в дърпане на въже с кучето си, едва ли за животното има по-голямо удоволствие от момента, когато цялата играчка е в устата му и то ентусиазирано може да я разкаща и подмята на всички страни. От гледна точка на реалния свят, това имитира начина, по който диво животно би се отнесло (и да, убило) плячката си. 

куче играСнимка: iStock

Друга теория гласи, че дивите прадеди на вашия домашен любимец в старите времена вероятно да ловували главно малки животни, които се криели в дупки. Извличането от скривалищата им е изисквало някои от същите умения, които четириноготе практикуват при дърпането на въже днес. 

В заключение - не бива да забравяме, че

някои от очарователните игри, с които косматите ни другари сякаш могат да се забавляват с часове, имат очевидни връзки с тяхното неопитомено минало.

Четириногите, например, обичат да ни гонят, когато бягаме, в което има смисъл - в дивата природа те преследват плячката си. Обичат и да дъвчат скърцащи играчки, които може би им напомнят (вероятно) за пищящите животни, които са хващали за вечеря...

куче играСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата харесват пискливи играчки

Виж още