Защо кучетата харесват пискливи играчки

куче с топка Снимка: iStock

А ко кучето ви обича най-много тези играчки, които издават определени шумове – бързаме да ви успокоим, със сигурност не сте сами. Факт е, че колкото по-скърцащи, пищящи и пискащи са, толкова повече сякаш косматия ни приятел се забавлява с тях. 

Отидете във всеки магазин за домашни любимци и ще намерите огромно разнообразие от шумни играчки, изработени от различни материали – от плюш, през плат до винил, издаващи най-различни видове дразнещи и скърцащи звуци.

Защо кучетата харесват пискливи играчки?

Основната теория, поради която кучетата толкова обичат скърцащи играчки, е свързана с миналото им на ловци. Специалистите смятат, че скърцането на играчките звучи подобно на високия жален вик на потенциална плячка – преследвана и уловена от животното. 

Разбира се – звукът на уплашено и наранено животно може да не е това, което първо ни идва на ум, докато гледаме как домашният ни любимец си играе с шарена и писклива топка, но в неговото съзнание вероятно е точно така. 

Dogsandcats.bg

куче с топкаСнимка: iStock

Бъдете внимателни с шумните играчки

Освен че са шумни и дразнещи за стопаните, този вид играчки могат да бъдат опасни за кучетата ако им позволите да ги унищожат, както правят обикновено. Много от тях съдържат малка пластмасова „скръцалка“. Често тя може да бъде опасна – особено ако се погълне цялата може да се наложи да се отстрани чрез операция. 

Ако домашният ви любимец е склонен да дъвче и разкъсва лесно играчките си внимавайте какъв вид скърцаща играчка му купувате, за да сведете до минимум потенциалната възможност от задавяне. Много от тези играчки съдържат и пълнеж, който също крие подобни рискове при поглъщане.

куче с играчкаСнимка: iStock

Ключът към безопасното занимаване с кучешки играчки е да сте сигурни, че вашето куче просто си играе, а не ги дъвче или поглъща случайно който и да е компонент от тях. Винаги наблюдавайте вашето куче, докато то си играе със скърцащи играчки.

Осъществявайте контрол

Редовно и отблизо инспектирайте всички скърцащи играчки в къщата ви, за да се уверите дали все още са в добро състояние. Не се колебайте да изхвърлите всички, които са се износили или имат дупки. Важно е винаги да обръщате внимание на това как вашето куче си играе с различните играчки.

Важно е винаги да обръщате внимание на това как вашето куче си играе с различните играчки.

С течение на времето ще свикнете с навиците на домашния си любимец и ще научите кои от тях са подходящи за него или не.

куче с топкаСнимка: iStock

Пожелаваме ви приятна и безопасна игра!

Вижте още:

Защо кучето обича да си играе с чорапите ви

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още