Защо кучетата заравят любимите си неща?

куче копае Снимка: iStock

В еднага щом донесете нова играчка за вашия четириног другар, той сякаш вече е измислил идеалното място в задния ви двор, където да я зарови. Звучи ви познато? Бързаме да ви успокоим – не сте сами. Много собственици се питат защо домашните им любимци бързат да скрият любимите си вещи. Е, може да се каже, че се разровихме дълбоко (не можахме да устоим на играта на думи!), и имаме някои от възможните отговори относно мотивите, които стоят зад това поведение.

  • Инстинкт

Добрата новина е, че ако кучето ви заравя любимите си играчки и лакомства, водено от инстинкта си, това означава, че няма психологически или неврологични проблеми, за които да се тревожите. Четириногото просто прави това, на което го е научила еволюцията и отглеждането.

куче копаеСнимка: iStock

Кучетата заравят инстинктивно предмети водени от една идея: да ги запазят в безопасност. В дивата природа заравянето на храната е било добър начин да се защити от други животни. Освен това – така се намалява риска от развитие на бактерии, тъй като под земята е по-хладно.

Dogsandcats.bg

Да, съвременните опитомени кучета нямат нужда да пазят храната си. Но този стремеж се е запазил (поне отчасти) у тях. Резултатът? Те заравят любимите си играчки за дъвчене в задния двор. При някои породи това поведение е по-често срещано. Териерите и Бигълите, например, намират тази дейност за по-привлекателна от други четириноги. 

куче копаеСнимка: iStock

А сега идва ред на лошите новини. Щом се касае за инстинкт – вкоренено в ДНК-то на кучето ви поведение, то ще ви бъде много по-трудно да се преборите с него. Ще са необходими обучение и търпение, за да научите животното, че има по-привлекателни неща за правене от това да заравя играчките си в мръсотията.

  • Скука 

Ако стоите цял ден сами без да имате работа, несъмнено ще ви стане скучно. И може би ще си намерите занимание, с което иначе не бихте се захванали. Е, понякога за кучетата заравянето на играчките им изглежда също толкова естествено, колкото тези домакински задачи за уплътняване на времето, изглеждат за вас. 

От друга страна, едно куче, което е получило достатъчно ежедневна физическа активност, ще се чувства по-спокойно в края на деня. И вероятно ще предпочита да подремне спокойно или да се сгуши в любимия си човек, отколкото да зарови играчките си в задния ви двор. 

куче ровиСнимка: iStock

  • Безпокойство или стрес

Независимо дали кучето ви в момента се чувства стресирано или е имало трудно минало, преди да го осиновите, четириногото може да се справя, криейки ресурсите си. В неговото съзнание светът не е безопасен и то трябва да защити това, което е важно за него. 

Тревожността при раздяла е често срещан проблем за много кучета, които не са свикнали да бъдат сами. Понякога ако питомецът ви има навика да крие играчките си в задния двор, това е знак, че е разтревожен от идеята някой да не открадне нещата му.

Копаенето може да бъде предизвикателно поведение, но с известни усилия можете да се справите с него. В много случаи отделянето на повече внимание на кучето ви и облекчаването на безпокойството му могат да са достатъчни. Ако практиката на заравяне на играчките продължава и смятате, че сте опитали всичко, обсъдете го с ветеринарния си лекар и потърсете препоръки за специалист по поведенчески проблеми за животни.

куче копае в килимаСнимка: iStock

 

Виж още