Защо кучето дремва на възглавницата ви

куче възглавница Снимка: iStock

З наете ли, че около 45 процента от собствениците на кучета споделят леглата с домашните си любимци? И докато самите ние намираме това за сладко, истината е, че колкото по-голямо е едно четириного, толкова повече място заема! Разбира се, някои кучета са перфектните приятели за гушкане и стопаните им нямат нищо против компанията им!

Сладката дрямка редом до стопаните им обаче, може да отключи някои странни поведения у косматите ни другари. Ако вашият домашен любимец обича да дремва на възглавницата ви, когато не я използвате, например, то добре знаете за какво говорим! 

куче възглавницаСнимка: iStock

6 причини защо кучето обича да дремва на възглавницата ви

Dogsandcats.bg
  • Сигурност

Точно като при хората, и в кучешкия свят има определени миризми, които карат животните да се чувстват сигурни и в безопасност. Ароматът на стопанина е една от тях. За това и, когато не сте наоколо, четириногият ви другар търси начини да долови вашата миризма, която му действа утешително. Има редица проучвания, които доказват, че центърът на мозъка на четириногите реагира на аромата на стопанина им в пъти по-силно, отколкото на всеки друг. За това и, ако намерите животното да дремва на възглавницата ви, когато не сте наоколо, има вероятност то да е намерило своето безопасно и уютно местенце.

  • Защита

Кучетата са защитни животни, без значение от размера им. Дремването на възглавницата ви позволява на питомеца ви да бди над вас през нощта и да се увери, че сте добре. Като допълнение, тъй като четириногите са товарни животни, в тяхната природа е да пазят членовете на глутницата си, а когато спите, вие сте най-уязвими. 

куче възглавницаСнимка: iStock

  • Имитация

Възможно е домашният любимец да имитира вашето поведение. Кучетата приемат сигнали от водача на глутницата си относно това какво да правят и какво ще бъде най-доброто за тях. Вие сте този лидер, за това и логично косматият ви другар иска да бъде точно като вас.

И така, защо избира да се сгуши точно на възглавницата ви? Ами, защото е удобна. И защото вие правите същото нещо. Не забравяйте, че имитацията е най-добрата форма на ласкателство! 

  • Маркиране

Има шанс кучето ви да си мисли, че то е лидерът на глутницата ви, а не вие. Замислете се, има ли други прояви на доминация над вас или други членове на семейството ви? Питомецът ви агресивен ли е към останалите? Обикновено това са все значи, че питомецът ви се нуждае от повече обучение и/или не ви вижда като част от глутницата, която следва да уважава.

куче възглавницаСнимка: iStock

Когато спи на възглавницата ви, доминиращият тип куче маркира мястото със своя аромат. Това е знак, че това е неговото място. Този вид поведение не е добре дошло и е необходимо да се коригира, преди да се влоши.

  • Прилепчивост 

Кучетата са товарни животни, а в тяхната природа е да спят заедно. Когато четириногите спят, това е най-уязвимият и момент и те са наясно с това. Ако домашният ви любимец реши, че вашата възглавница е подходящо място за дрямка, той може би ви показва, че ви вярва и се чувства в безопасност около вас. 

  • Комфорт

И накрая, и вероятно най-основателната причина кучето да спи на възглавницата ви, е комфортът. Възглавницата ви е мека и удобна – идеалното място за една сладка дрямка.

куче възглавницаСнимка: iStock

В заключение, вероятно косматият ви другар обича да спи на възглавницата ви, защото ви обича и иска да бъде близо до вас, докато си дремва. 

 

Виж още