Защо кучето лае прахосмукачката

куче прахосмукачка Снимка: iStock

Е два ли има собственик на куче, който не се е сблъсквал с лая на любимеца си, предизвикан от прахосмукачката. Има редица причини, които карат четириногия ни приятел да „джафка като полудял“ или да се опитва да „нападне“ уреда, с който почистваме дома си. 

И макар да е забавно за страничен наблюдател, ние знаем, че понякога може да бъде излишно шумно, стресиращо и изнервящо. Да не споменаваме, че не е необходимо съседите ни да знаят колко често почистваме вкъщи, нали?

Както всяко кучешко поведение и лаенето по прахосмукачката има своите логични обяснения. За това – нека се спрем на най-честите причини, които карат косматия ни приятел така усилено да облайва този конкретен домакински уред:

  • Намира го за заплашителен

За кучетата прахосмукачката не е естествен източник на шум. Поради размерите й по някаква причина тя плаши домашния ни любимец и той се чувства застрашен от нея. Ще познаете, че се касае за този случай, ако четириногият ви приятел показва характерния език на тялото при самоотбрана – лае, ръмжи, оголва зъби, маха с опашка, „ежи се“.

Dogsandcats.bg
  • Кучето има чувствителен слух

Кучетата имат доста по-силен и чувствителен слух от нас, хората. За това не е никак чудно, че силата на бръмчене на прахосмукачката ги дразни. Опитайте да изведете животното на двора, докато почиствате или нека остане в другата стая на затворена врата.

  • Усеща вибрациите

Освен звуковите вълни, кучетата усещат по-силно и определени вибрации. Това най-често може да се случи ако имате по-мощна прахосмукачка. Вариант да се справите с проблема е, да накарате домашния си любимец да остане в другата стая, докато почиствате. Или да си вземете по-тиха прахосмукачка.

  • Насърчаване на поведението

Спомнете си – ако някога в миналото, докато е било малко кутре, сте насърчили дори минимално кучето си да лае по прахосмукачката като вид игра, то е възможно то да е запазило тази асоциация. Особено ако сте го възнаградили с похвала или лакомство след като е приключило „борбата“ с лошия, бръмчащ уред. Ще познаете, че ситуацията е такава, по сигналите на тялото на животното, които демонстрират вълнение и игривост – махане с опашка, привеждане тялото напред, леко ръмжене.

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Ако сте сменили наскоро прахосмукачката си е възможно кучето да започне да я лае, ако до сега не го е правило и обратно – ако сте заложили на по-тих модел, да спре да й обръща внимание. 

Как да накараме кучето да спре да лае по прахосмукачката?

Има няколко техники, с които можете да си послужите, за да туширате силния лай на домашния си любимец всеки път, когато искате да почистите вкъщи:

  • Позитивен подход

Важно е всеки път, когато кучето ви не лае по прахосмукачката, докато почиствате, да го възнаграждавате с нещо. Запасете се с няколко броя от любимите му лакомства в джоба си и при всяка минута, през която чувате само звука на прахосмукачката – давайте по малко на кучето. Нека у него се изгради асоциацията, че се държи добре и ако продължава да го прави – ще бъде възнаградено отново!

  • Свикване с шума

Този метод цели да накара кучето ви да свикне с шума на прахосмукачката и да не го възприема за нещо заплашително или различно от обичайната рутина. За целта - можете да пускате от време на време видео клипове на работещи прахосмукачки на телефона си, докато домашния любимец е около вас – всеки път, когато не се стресне и остане спокоен го възнаграждавайте с лакомство. 

Друг вариант е постепенно да увеличавате времето, през което работи прахосмукачката. Включете я за няколко секунди – ако кучето не лае, наградете го с лакомство. След малко – повторете, оставяйки прахосмукачката да работи 4-5 минути, като отново поощрите с награда мълчанието на любимеца си. Постепенно увеличавайте времето и оставяйте уреда включен по-дълго и по-дълго. Ако кучето започне да лае в даден момент започнете от начало. И така, докато достигнете до поне 30 минути, през които можете да почистите спокойно, без съпровод от кучешки лай!

  • В другата стая 

Един от методите, които най-често работи, особено при по-дребните породи кучета, е просто да ги оставите в другата стая и да затворите вратата. Ако има кой да изведе кучето навън – още по-добре! 

  • Не насърчавайте поведението на кучето

Както споменахме малко по-горе, ако сте насърчавали преди лая по прахосмукачката и кучето ви е запомнило, че ако прави това ще бъде възнаградено последствие – сменете тактиката. Нека наградата е, защото НЕ лае. 

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Помнете – особено, когато са малки, нашите домашни любимци запомнят неща, които самите ние забравяме, че е имало като ситуации и държание от наша страна. За това – не се учудвайте и бъдете спокойни - на каквато и възраст да е кучето винаги има време и възможност да го превъзпитаме. Необходими са ни само търпение, любов и...  няколко пакетчета с лакомства!

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

 

Виж още