Защо кучето обича да играе с чорапите ви

куче играе с чорапи Снимка: iStock

В секи стопанин на куче винаги си е задавал този въпрос, макар и не задължително на глас. Каква е причината домашният ни любимец, който има играчки от всякакъв вид, да се забавлява с далеч по-голям ентусиазъм с чорапите ни – особено, когато са за пране?

Както и друг път сме споменавали, кучешкото поведение има своите причини. Само ако разберем кое предизвиква дадено държание у питомеца ни, то можем своевременно и адекватно да реагираме и ако се налага – да го превъзпитаме.

Сред възможните варианти защо косматият ви приятел обича да взима, крие или да си играе с чорапите ви са:

  • Обича вкуса на вашите чорапи

Да, това на пръв поглед звучи леко отблъскващо, но е факт – вероятно е кучето ви да обича вкуса на човешките чорапи и за това да ги предъвква от време на време. Ако това се случва твърде често, може би е добра идея да смените играчките на любимеца си или да му осигурите нещо друго за дъвчене, което да задържа интереса му за по-дълго.

  • Кучето харесва миризмата на чорапите ви

Тук следва да отворим една скоба – не е задължително чорапите ви да миришат зле, за да са примамливи за домашния ви любимец. Всъщност за него те миришат на вас, а за кучето ви няма нищо по-хубаво от това да усеща вашия аромат около себе си. Ще познаете, че се касае за този вариант, ако четириногият ви приятел често отмъква и други ваши дрехи, обича да дремва в тях или да ги носи в леглото си. 

Dogsandcats.bg
  • Насърчаване на поведението

Възможно е вашето куче да е останало с твърдото убеждение, че този тип поведение води до похвала или награда. Ако след като вземе чифт чорапи, за да си играе с тях, вие му обръщате повече внимание или му се радвате, твърде вероятно е кучето да продължава да го прави, защото очаква да бъде възнаградено. 

В този случай действайте радикално – просто не обръщайте внимание на животното, когато започне да играе с чорапите ви и постепенно те ще му омръзнат.

куче играе с чорапиСнимка: iStock

  • Скука

Една от най-честите причини, предизвикващи ирационално поведение от страна на кучето ни, е скуката. Ако кучето ви взима и разнася чорапите ви из цялата къща или забележите, че е по-склонно да си играе с тях във ваше отсъствие, може би на домашния ви любимец му е скучно вкъщи сам и търси начин да се разнообрази. Погрижете се да осигурите на любимеца си достатъчно количество упражнения и физическо натоварване, съобразени с породата и възрастта му. И не забравяйте „умореното куче е щастливо куче“ – максима, валидна с пълна сила и в конкретния случай.

Има ли причина за притеснение?

Зад всяка по-рязка промяна в навиците и поведението на домашния ни любимец се крие определена причина. В конкретния случай следва да си зададете няколко въпроса, които ще ви помогнат по-ясно да установите защо вашето куче обича да играе с чорапите ви.

От кога кучето взима чорапите виАко домашният ви любимец още от малък обича да си играе с чорапите ви, то нямате причина за притеснение. Той най-вероятно обича да дъвче нещо или му харесва, че му миришат на вас. Ако обаче започне да го прави внезапно, това може да се дължи на липса на достатъчно упражнения или погрешно схващане, че този тип поведение ще бъде възнаградено. 

През кое време кучето взема чорапите ви? Замислете се над това – дали кучето ви играе с чорапите ви, докато вие отсъствате от дома си? Ако се касае за тази ситуация, може би причината е тревожност и безпокойство при раздялата с вас.

куче си играе с чорапиСнимка: iStock

Как да накарам кучето ми да спре да краде чорапите ми?

Ако смятате, че подобно поведение трябва да бъде спряно или ви пречи по някакъв начин, има някои неща, които можете да направите:

  • Избягвайте да насърчавате поведението му

Както споменахме по-горе, кучето ви може би е възприело модел на поведение, според който ще получи възнаграждение след като си поиграе с чорапите ви. За да промените този навик започнете да му давате награди само тогава, когато сте доволни от поведението му. В случая – не му обръщайте внимание, докато се забавлява с мръсните ви чорапи, но – когато ви донесе друга своя играчка следва да го наградите. 

  • Купете му нови играчки

Ако ви се налага да отсъствате по работа през деня, на кучето ви може би му е скучно. Добре е да помислите дали не са му омръзнали играчките, с които си мислите, че се забавлява през деня. Можете да приберете някои от тях и да ги подмените с нови, по-здрави и подходящи за дъвчене.

  • Скрийте чорапите си

Най-кардиналният и сигурен начин кучето ви да спре да дъвче и разнася от стая в стая чорапите ви е – ограничете достъпа му до тях. Осигурете си кош за пране с капак и го дръжте на място недостъпно за домашния ви любимец. Просто, нали?

Ако понякога домашният ви любимец демонстративно ви носи топка със собствените ви чорапи като вид „подарък“, то най-вероятно е развълнувано да ви види или иска да ви даде знак, че му се играе. А може би ароматът им, който му напомня за вас, го успокоява.

При всички положения не бива да се карате на животното – помнете, че то не разбира, че прави нещо грешно или лошо. С малко усилия и внимание можете да промените поведението му и да защитите чорапите си от издайнически дупки от кучешки зъби по тях!

 

Виж още