Защо кучето ми хапе лапите си

куче лапи Снимка: iStock

К учешките целувки са едно от най-сладките неща на света. Ако сте собственик на домашен любимец, убедени сме, ще се съгласите с нас. От друга страна обаче, когато не са насочени към любимия му човек, а към части от тялото на самото животно, прекомерното близане и хапане може да бъде причина за безпокойство, на която всеки стопанин на четириногото следва да обърне внимание. И тъй като вашият домашен любимец е най-добрият ви приятел, сигурни сме, че едно от най-важните неща за вас е да бъдете отговорни към здравето и безопасността му. 

Ако забележите, че кучето ви сякаш постоянно гризе лапичките си, това е нещо, което не бива да отминавате с лека ръка.

 

Защото може да е признак на нещо доста по-сериозно, отколкото изглежда. Преди да разгледаме заедно възможните причини за това поведение на домашните любимци, държим да уточним – напълно е възможно да нямате причини за притеснение, а животното просто да се почиства или... да намира собствените си лапи за вкусни!

Dogsandcats.bg

куче лапиСнимка: iStock
 

Защо кучето ми дъвче лапите си?

Според Американския киноложки клуб (АКС) има няколко най-често срещани причини, които може би карат кучето ви да дъвче лапите си. Сред тях са:

  • Бълхи
  • Акари
  • Дерматит
  • Тревожност и стрес
  • Хранителна алергия или контакт с алергени
  • Суха кожа

За да определите коя от изброените причини се отнася за вашия домашен любимец и съответно – да се назначи курс на лечение, трябва да посетите ветеринарния си лекар. Специалистът ще диагностицира проблема и ще ви посъветва относно следващите стъпки за лечението на четириногия ви приятел. 

куче лапиСнимка: iStock

Дъвчене на лапите поради нараняване

Според експертите на АКС, често кучетата хапят и дъвчат лапите си, защото са ги наранили. Ще познаете, че се касае за подобна ситуация, ако облизването започне внезапно или е съпътствано от накуцване. Разгледайте добре лапите на животното – може нещо да е заседнало между възглавничките им или да се е забила треска под някой от ноктите. Проверете за кърлежи и ухапвания от насекоми. И не забравяйте да наблюдавате четириногото за необичайно поведение.

Как да спра кучето си да хапе лапите си?

Само след като установите причината за хапането, можете да предприемете стъпки за облекчаване на симптомите и да помогнете на кучето си да се справи с това поведение. За това – при прекомерно близане, дъвчене и хапане на лапите, посещението при ветеринарният ви лекар е ключът, който ще ви насочи как да се погрижите за косматия си другар. 

куче лапиСнимка: iStock

Има много възможности защо вашият домашен любимец хапе и дъвче лапите си, за това е важно да определите какво се случва с него, за да му помогнете да се върне към нормалното си „аз“. Това не е нормално поведение, за това не бива да се отнасяте към него лекомислено, а да обърнете внимание на животното. 

Важно е да заведете своя домашен любимец на ветеринар навреме, тъй като продължителното дъвчене и хапане на лапите може да причини бактериална инфекция и вторични проблеми, които могат да бъдат много сериозни и вредни за здравето му.

Вижте още:

Защо кучетата си хапят взаимно ушите

Какво кара кучето да киха

11 признака, че кучето ви страда от сезонна алергия

Виж още